Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Ostrově začal tradiční dětský filmový festivalu Oty Hofmana. Přijel i Troška

Připomínkou na 50 let od předpremiéry slavné pohádky Tři oříšky pro popelku začal dnes v Ostrově 55. ročník Dětského televizního a filmového festival Oty Hofmana. Potrvá do 13. října a v soutěžní sekci nabídne devět celovečerních snímků a čtyři seriály. Kromě filmu Tři oříšky pro Popelku, který měl předpremiéru právě v Ostrově, si festival letos připomene i 40 let od uvedení seriálu Návštěvníci. Protagonisté obou děl budou i hosty letošního festivalu.

Na červeném koberci před slavnostním zahájením se objevili například Pavel Trávníček, princ z populární pohádky o Popelce, ale třeba také Eva Hrušková, Popelka z televizního zpracování pohádky z roku 1969. Přijel i tradiční host Zdeněk Troška nebo herec Jan Přeučil. Nejvíce zájmu však vzbudila herečka Jiřina Bohdalová, která bude oceněna, a její dcera Simona Stašová. Přijel i Pavel Nový nebo Dáda Patrasová, jinak jedna z hereček z letos připomínaného seriálu Návštěvníci.

Na zahajovacím večeru festival ocení Zlatou buřinkou, kterou pořadatelé udělují za zvláštní přínos v oblasti dětského filmu, Jiřinu Bohdalovou. Na letošním festivalu se začne udělovat i cena hejtmana Karlovarského kraje. Získá ji německý producent Gert Müntefering, který stál za koprodukčními seriály jako Pan Tau, Arabela, Návštěvníci nebo Létající Čestmír.

Nedělní zahájení festivalu začalo už odpoledne koncertem Václava Noida Bárty. Slavnostní atmosféru pak podtrhnul lampionový průvod dětí na Mírové náměstí, které je centrem festivalu dětských filmů v Ostrově. Zajímavostí byla i návštěva Jasmin Grossmannové z Německa, která si sama vyrobila přesnou kopii plesových šatů Popelky z oblíbené české pohádky.

Letošní ročník nabídne soutěžní filmy, jako jsou Princezna zakletá v čase 2, Největší dar, Bastardi či #annaismissing. Soutěžit budou také seriály Pět let, Jedna rodina či Společně sami. Filmy představí delegace z řad tvůrců a herců.

Kromě promítání festival v Ostrově opět nabídne i další program, zejména debaty s tvůrci, besedy a přednášky na témata, se kterými se děti mohou potkat. Na festivalu bude filmová a mediální laboratoř, která patří mezi zvláštnosti festivalu. Děti se díky ní učí práci filmových a televizních profesí.

Novinkou budou letos na festivalu i pracovní listy, které připravovali odborníci a které umí přiblížit, jestli děti pochopily motivy ve filmu nebo jestli se s podobným jednáním, které film popisuje, samy setkaly. "Cílíme na to, jestli děti jsou schopny rozpoznat u těch menších dobro a zlo a u těch větších, když se bavíme třeba o šikaně, jestli jsou schopny zareagovat a jestli něco podobného zažívají," popsal ředitel festivalu Vladimír Keblůšek.

Filmy a akce festivalu v Ostrově během pěti dnů navštíví každý rok asi 10 tisíc dětí. Letos se promítání uskuteční i v Karlových Varech a Sokolově. Tím se soutěžní snímky dostanou k dalším zhruba 4,5 tisíce dětských diváků.

Soutěžní promítání začnou už v pondělí, a to představením filmu Největší dar a v kategorii televizní a seriálové tvorby pak projekcí snímku Pět let. Vítězové letošní soutěže budou známí v pátek dopoledne.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana

Štítky Film, Festival V Ostrově dnes začal 55. ročník dětského filmového festivalu Oty Hofmana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ostrově začal tradiční dětský filmový festivalu Oty Hofmana. Přijel i Troška  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.