Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Karlovarský symfonický orchestr věnuje sezonu Bedřichu Smetanovi

Karlovarský symfonický orchestr (KSO) si v nadcházející sezoně připomene 200 let od narození a 140 let od úmrtí Bedřicha Smetany koncerty i edukačními pořady. Přímo na narozeniny 2. března orchestr zahraje v pražském Obecním domě na koncertu věnovaném českému skladateli, informovala manažerka KSO Vlasta Vodičková.

„Karlovarský symfonický orchestr reflektuje ve své 189. sezoně významné výročí Bedřicha Smetany, se kterým se neodmyslitelně pojí i Rok české hudby. V dramaturgii téměř všech abonentních koncertů se tak objeví díla českých skladatelů (Dvořáka, Suka, Martinů, Nováka, Janáčka a dalších) a samozřejmě Bedřicha Smetany, například předehra z Prodané nevěsty, symfonická báseň Richard III. nebo Smyčcový kvartet d moll. Orchestr již několik let tradičně uvádí ke Dni vzniku samostatného československého státu Smetanovu Mou vlast, k jejímu provedení v roce 2024 chystáme výstavu portrétů Bedřicha Smetany od studentů Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské Karlovy Vary," uvedla Vodičková.

Skladatelem se orchestr inspiruje i ve svých popularizačních aktivitách. KSO každoročně připravuje edukační pořady pro školy a rodiny s dětmi. "U příležitosti výročí Bedřicha Smetany do sezony 2023/2024 připravujeme pořad ’Orchestr na Smetaně’. Prostřednictvím částí symfonických básní z cyklu Má vlast budou představeny jednotlivé nástroje orchestru s interaktivním zapojením posluchačů. Dozví se, jak zní ukolébavka pro spící Blanické rytíře, jak dopadla Dívčí válka, kterou písní bojovali husité s nepřítelem nebo příběh řeky Vltavy," uvedla Vodičková.

Přímo v den výročí narození Bedřicha Smetany dne 2. března 2024 KSO vystoupí v Obecním domě na koncertu pořádaném Pražským pěveckým sborem Smetana. Zazní na něm nejen sborová díla z pera oslavovaného skladatele, ale také dvě části z Mé vlasti - Vyšehrad a Vltava.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovarský symfonický orchestr

Štítky Karlovy Vary, Orchestr, Smetana, Muzika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský symfonický orchestr věnuje sezonu Bedřichu Smetanovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.