Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jaká je skutečná cena za úspěch Adama Ondry a jeho manželky Ivy?

PR článek

Již 27. října vstoupí do kin jedinečný dokument o lezecké ikoně dneška, která ukáže, jaká je skutečná cena za úspěch – nejen pro něj, ale i pro jeho ženu Ivu. Adam Ondra začal s lezením ve stejném věku, ve kterém se naučil chodit, a od té doby již nepřestal.

„Už od malička, když jsem něco dělal, jsem to dělal naplno,“ říká Adam Ondra v traileru. A ačkoliv sbírá medaile, rekordy a posouvá hranice toho, co je v lezení ještě možné, je k sobě dle traileru v dokumentu velice kritický. „Proč jsem v tom tak neschopnej? Nikdo nedělá tolik chyb jako já.“

Tvůrci filmu doprovázeli Adama Ondru celé 3 roky nejen na lezeckých závodech, při lezení v přírodě na skalách nebo při náročném tréninku, ale točili s ním i doma, při společných chvílích s rodiči, a především s přítelkyní Ivou. Iva se během natáčení stala nejen Adamovou ženou, ale také velmi důležitou postavou našeho filmu, která je Adamovi velkou oporou, přestože její role není vždy snadná, což naznačují i její slova, která zaznívají v traileru. „Ono to v podstatě nejde, aby v páru byli dva ambiciózní lidi, kteří si jdou za svými cíli, protože to se nedá skloubit,“ prozrazuje citlivé zákulisí soukromého života s Adamem Ondrou mnohonásobná mistryně republiky v lezení a česká reprezentantka Iva Vejmolová, dnes už Iva Ondra.

Adam Ondra, největší lezecká ikona současnosti, dosahuje fenomenálních sportovních výkonů. Z nemluvného introverta se stala světová sportovní hvězda a z touhy lézt úkol vždy zvítězit. Skrze Adamův příběh a jeho tvrdou přípravu na olympiádu v Tokiu ve filmu sledujeme proměnu sportovního lezení a sportu obecně, vliv komerčních tlaků, médií a diváků toužících po show, ve kterou se lezecké závody mění. Nejlépe je mu však v přírodě, když leze pro radost. „Asi nejvíc mi v lezení jde o estetiku toho pohybu. Při lezení na skalách si přijdu více jako umělec. Na závodech mi chybí kreativita,“ prozrazuje také v traileru.

V kontrastu se samotou, která provází Adama při jeho každodenním tréninku, a s přírodou, která jej obklopuje při lezení na skalách, se ke konci filmu ocitáme na největší sportovní akci vůbec – na letních olympijských hrách. Zde heslo "není důležité zvítězit, ale zúčastnit se" již dávno nahradilo nové: "vítěz bere vše".

Součástí Adamova světa je mnoho lidí, kteří mu v jeho cestě pomáhají: trenér, fyzioterapeuti, poradci či rodiče, kteří jej od malička podporovali. A především manželka Iva, která je jeho největší oporou. Jaké to je žít po boku vrcholového sportovce a celebrity? Lezení je vášeň a touha. Adam Ondra posunul hranice tam, kde se to zdálo být mimo lidské možnosti. Lezení obětoval doslova vše a teď ho stále naléhavěji čeká nová výzva – rodinný život.

Ve věku 16 let vyhrál svůj první světový pohár a v současné době má na svém kontě řadu zlatých i dalších medailí z mistrovství světa, jejichž počet průběžně rozšiřuje. V roce 2016 zvládl vylézt legendární Dawn Wall v Yosemitském národním parku v USA v rekordním čase 8 dní.  O rok později vylezl nejtěžší trasu na světě, kterou pojmenoval Silence. Stal se světovou hvězdou, přesto zůstává ve svém jádru stejný – pokorný, pracovitý a naprosto oddaný horolezectví.

„Můj život je tak spjatý s lezením, že nevím, kdo bych byl, kdybych nelezl,“ uzavírá trailer devětadvacetiletý čtyřnásobný mistr světa Adam Ondra, který se nad tímto i dalšími myšlenkami zamyslel v níže přiloženém rozhovoru.

Ohodnoť článek

Štítky film, Adam Ondra, lezení, trailer, Iva Vejmolová, Letní olympijské hry 2021, Letní olympijské hry, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaká je skutečná cena za úspěch Adama Ondry a jeho manželky Ivy?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.