Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zámek Bečov se otevřel po zimní pauze návštěvníkům

Zámek a hrad Bečov nad Teplou se po zimní přestávce opět otevřel návštěvníkům. V současné době jedinou dostupnou expozici na zámku, tedy expozici relikviáře svatého Maura navštívily za první hodiny dvě desítky turistů. Letošní novinkou je zpřístupnění vnitřního okruhu v areálu památky či otevření zámecké kavárny.

Loni na podzim se v Bečově otevřela dlouho očekávaná expozice relikviáře svatého Maura v Pluhovském paláci. Bečovský relikviář je svým významem považován za druhou nejvzácnější movitou památku v Česku hned za korunovačními klenoty českých králů. Stavební práce a vytvoření muzejně-galerijní expozice vyšly na 170 milionů korun. Přes zimní pauzu se podařilo dokončit poslední úpravy.

„Kromě nové expozice relikviáře nasazujeme plně vybavený hradní obchod, rozšířené zázemí pro návštěvníky, ať už to jsou šatny, nově vzniklá kavárna, ale také interaktivní prvky. Například na vyhlídkové věži je možné si vyzkoušet Beaufortovu stupnici síly větru,“ řekl kastelán Tomáš Wizovský. Novinkou je také časosběrný videoklip zveřejněný na webu, který mapuje postupnou proměnu Pluhovského paláce. V plánu je ho pouštět také jako součást expozice relikviáře.

Pro cyklisty si letos vedení zámku připravilo novou dokovací stanici pro elektrokola a na horolezce čeká lezecká stěna Bečovský ostroh. Připravuje se také zprovoznění obnoveného dřevěného mostku pod Bergfritem, který umožní návštěvníkům procházet nejen vnější, ale i vnitřní okruh v areálu s oblíbenou naučnou stezkou.

Plošné zdražování vstupného, které ohlásil Národní památkový ústav, se nevyhnulo ani Bečovu. Dospělí zaplatí 200 korun, o 30 korun více než loni. Důvodem zdražování jsou zejména vyšší náklady na energie.

Pro návštěvníky je letos uzavřený základní okruh se zámeckými interiéry v Dolním zámku, kde byl původně umístěný relikviář. V současné době tam pracují řemeslníci i restaurátoři. Vzniká tam nová expozice věnovaná vévodským majitelům Beaufortům. „Dojde tak k obnovení původního piana nobile, kde bude prezentována restaurovaná ložnice vévodkyně či obnovená honosná jídelna v polygonální věži,“ uvedl kastelán. S dokončením expozice se počítá za dva roky.

Bečov navštívilo loni přes 70.000 lidí, sezona byla i díky otevření nové expozice velmi úspěšná. Dobrou sezonu předpokládá kastelán i letos. Celkovou návštěvnost by ale mohlo ovlivnit uzavření jednoho z okruhů v Dolním zámku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Bečov, Karlovarsko, zámek, památky, ČR, turismus, Bečov nad Teplou, purkrabí, Relikviář svatého Maura, kavárna, hrad, Česko, palác, Dolní zámek Skalná, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Bečov se otevřel po zimní pauze návštěvníkům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.