Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Královské mincovně si lidé mohli vyzkoušet ražbu tolaru

Dny evropského dědictví včera otevřely v Jáchymově veřejnosti Královskou mincovnu nebo expozici starých tisků a rukopisů v Knihovně Latinské školy. Organizátoři si zvolili město Jáchymov, které si letos připomíná 500. výročí oficiálního zahájení ražby jáchymovského tolaru. Na bohatý program se přijelo podívat několik stovek návštěvníků.

Lidé mohli navštívit například podzemí Královské mincovny, které veřejnosti není běžně přístupné. Otevřený byl i malý dvorek, kde si lidé mohli vyzkoušet ražbu jáchymovského šlikovského tolaru.

"Raznici jsme zadávali na zakázku, jsou na ni autorská práva a dnes jsme ji tu pokřtili. Nechali jsme ji vyrobit u paní mincířky, která vyrobila i původní, která se ale už rozlomila a pak nebylo jednoduché získat licenci na novou," řekla ředitelka Muzea Karlovy Vary Dominika Kožešníková. "Jedná se o jáchymovský šlikovský čtvrttolar, který se tu kdysi razil. Je to autentické, razí se to ručně, příklepy a velkou ránou kladivem," dodala.

Stříbrné tolary ukončily éru do té doby nejznámější české mince - pražského groše, kterým se v zemích Koruny české platilo od roku 1300 téměř dva a půl století. Tolaru pravděpodobně vděčí za své jméno i americký dolar.

Jáchymovské památky se návštěvníkům tradičně otevřely zdarma. Organizátoři si připravili tematické komentované prohlídky, dílny pro děti i hudební vystoupení. Bylo příležitostí si prohlédnout například i Špitální kostelík a kostel svatého Jáchyma. Přístupná byla i Štola č. 1, která nabídla komentované prohlídky stezky Jáchymovské peklo. Tak se přezdívalo kvůli nelidským podmínkám místím uranovým dolům, kde od 50. let minulého století pracovali zejména političtí vězni.

Tématem letošního ročníku Dnů evropského dědictví jsou památky a vzdělávání. Do mezinárodní akce se v kraji zapojily i památky v Karlových Varech, například zřícenina tvrze Dalovice, kostel svatého Lukáše nebo karlovarské městské divadlo. Organizátoři si pro návštěvníky připravili odborný výklad historiků i doprovodný program.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, památky, historie, Jáchymov, Karlovarský, Dny evropského dědictví, Knihovna latinské školy, Muzeum Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královské mincovně si lidé mohli vyzkoušet ražbu tolaru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.