Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na obnově krajských památek by se mohly podílet regionální stavební firmy

Karlovarský kraj vyčlení i v letošním roce peníze na obnovu památek. A nebude jich málo. Z jeho rozpočtu si úspěšní žadatelé rozdělí dvanáct milionů korun. Celkem se ale na kraji sešly žádosti v hodnotě téměř čtyřicet milionů korun.

Karlovarský kraj i v letošním roce poskytne dotace na obnovu a kulturních památek, památkově hodnotných objektů a movitých věcí.

„Kraj nebude původně vyčleněnou částku krátit a žadatelé si rozdělí původně plánovaných 12 milionů korun. Část příspěvků už schválila Rada kraje, dalšími se ještě bude zabývat krajské zastupitelstvo,“ uvedla mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Celkem kraj eviduje v letošním roce 156 žádostí s finančními nároky téměř 40 milionů korun. Úspěšná by mohla být třetina z nich.

„Uvědomujeme si, že obce i ostatní žadatelé mají opravy připraveny a s dotacemi počítali. Kultura, a zvláště zachování jejích hodnot, je pro náš region velmi důležitá a tak k tomu i přistupujeme,“ sdělil náměstek hejtmana Martin Hurajčík.

Dotace na opravy památek by mohlo získat například město Horní Blatná na výměnu šindele na muzeu či na očištění a nátěr střechy kaple sv. Kříže, dále Hazlov na opravu krovu střechy zámku, město Toužim na opravu hradeb ve Vodní ulici a mnoho dalších.

Kraj dále vytvoří zásobník ze zbylých žádostí pro případ, že by některý z úspěšných žadatelů nakonec finanční prostředky na opravy památek vrátil. Finance bude moci využít další žadatel.

„V obnově památek vidíme i šanci pro regionální stavební firmy, na které dopadla koronavirová krize, a tímto způsobem mohou některou ze zakázek v řádné soutěži získat a udržet pracovní místa,“ dodal náměstek hejtmana.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto živy kraj

Štítky ČR, správa, památky, Karlovarský kraj, obnova, finance, oprava, Jana Pavlíková, Martin Hurajčík, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnově krajských památek by se mohly podílet regionální stavební firmy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.