Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Drahovicemi zněla Novosvětská, symfonici hráli na sídlišti

Včera v podvečer se konal první ze seriálu venkovních koncertů Karlovarského symfonického orchestru. Turné po karlovarských čtvrtích zahájili hudebníci ve vnitrobloku Úvalská. Dnes zahraje orchestr na Růžovém Vrchu.

Orchestr naplánoval celkem šest koncertů, které plánuje odehrát do konce května na sídlištích lázeňského města. Premiéra se konala v Drahovicích, kde si koncert vyslechli lidé včera.

„Úžasný, skvělý nápad,“ uvedl Jiří Bernáth na facebooku orchestru. I ostatní posluchači byli nadšení a shodovali se v tom, že podobný projekt Karlovy Vary nepamatují.

Na všech šesti zmiňovaných koncertech bude vždy znít proslulá Symfonie č. 9 e moll „Z Nového světa“, kterou napsal Antonín Dvořák. Volba díla byla jednoznačná. Antonín Dvořák je totiž s historií orchestru i Karlovými Vary neodmyslitelně spjatý a navíc zmiňovaná symfonie měla 20. července roku 1894 v Poštovním dvoře v provedení zdejšího symfonického orchestru kontinentální premiéru.

„V koncertních sálech KSO zatím vystupovat - i přes uvolnění umožňující takové hudební produkce - nemůže, neboť omezující podmínky, za nichž se takové vystoupení smí uskutečnit, neznamenají pro orchestr žádný zásadní posun v současné situaci. Proto se zrodila idea koncertů pod okny,“ vysvětluje PR manažer orchestru Lev Havlíček.

První části seriálu koncertů, který dostal jméno "Novosvětská pod okny" se uskuteční pod taktovkou šéfdirigenta Jana Kučery.

„Dnes v neděli nás mohou lidé slyšet na Růžovém Vrchu, kde od 17 hodin zahrajeme na hřišti mezi Buchenwaldskou, Vodárenskou a Plešiveckou ulicí,“ dodal Lev Havlíček s tím, že další koncerty jsou plánovány na 22., 23., 29. a 30. května. Lokality a časy budou včas oznámeny na webu a facebooku KSO.

Karlovarský symfonický orchestr zároveň s lítostí oznamuje, že v důsledku vládního nařízení týkajícího se pandemie COVID19 uzavírá sezonu 2019 – 2020 a ruší všechny koncerty a další akce plánované v rámci 185. koncertní sezony, a to až do konce června 2020.
Vstupné bude zájemcům vráceno v místě zakoupení vstupenek po jejich předložení. Pokud si lidé vstupenky zakoupili v pokladně KSO v Lázních III, nechť se obrátí na tel. č. 777 744 893. Pokladna je dočasně uzavřena. Vstupné za elektronické vstupenky bude vráceno na účet, z  kterého proběhla platba. Nárok na vrácení vstupného lze uplatnit do 30. června 2020.

"Karlovarský symfonický orchestr se v důsledku stavu nouze a rušení koncertů ocitá v nelehké situaci, hraničící s otázkou samotné existence orchestru. Dostáváme mnoho vzkazů, že vstupné chcete věnovat Karlovarskému symfonickému orchestru. Této solidarity, kterou denně zaznamenáváme, si nesmírně vážíme a děkujeme za ni," dodává ředitel KSO Petr Polívka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky kultura, koncert, Karlovarský symfonický orchestr, KSO, Karlovy Vary, orchestr, vstupenka, Růžový vrch, Antonín Dvořák, Facebook, sídliště, Jan Kučera, Drahovice, Poštovní dvůr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drahovicemi zněla Novosvětská, symfonici hráli na sídlišti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.