Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

U hvězdárny v Karlových Varech město vybuduje nové parkoviště

Nové odstavné parkoviště pro osobní auta i autobusy vybudují Karlovy Vary u hvězdárny v Hůrkách. Dnes o tom informoval náměstek primátorky Miroslav Vaněk (Karlovaráci). Parkoviště má být hotové ještě letos a je prvním krokem k celkové obnově městské hvězdárny.

„První etapou je vybudování parkovacích míst a odstavných ploch před plotem hvězdárny, kde se v tuto chvíli parkuje takzvaně nadivoko na pozemcích Lesů České republiky a v provizorních prostorách. Návštěvnost je v hvězdárně velmi vysoká, parkovací místa jsou tam potřeba, i dvě pro autobusy, ve kterých přijíždějí návštěvy dětí nebo seniorů. Byli bychom rádi, kdybychom do Vánoc měli u hvězdárny nové parkoviště," řekl náměstek primátorky Miroslav Vaněk (Karlovaráci). Město momentálně v soutěži hledá dodavatele stavby. Náklady mají být 4,5 milionu korun.

Nynější hvězdárna, která se těší velké návštěvnosti, může podle Vaňka fungovat ještě několik let, ale podmínky už nejsou úplně komfortní a pro zaměstnance hvězdárny jsou složité. Město proto už delší dobu pracuje na přípravě stavby nové budovy. Podle záměru by měla vzniknout vedle té současné. Stát má 55 milionů korun bez vybavení. „Jsme v konečné fázi projektové dokumentace. Požádáme o stavební povolení a zároveň intenzivně usilujeme o získání dotace v rámci přeshraniční spolupráce Česko - Sasko. Ta by mohla pokrýt až 85 procent nákladů na stavbu," dodal náměstek.

Po dobu stavby by stará budova ze 70. let ještě fungovala a teprve po dokončení nové by ji stavbaři zbourali. Provoz hvězdárny by se tak nepřerušil. V místě starého objektu by mohla ve druhé etapě stavby vyrůst další budova, která by sloužila jako zázemí a byly by v ní i ubytovací kapacity pro návštěvníky nebo dětské tábory. Letos na jaře byly ve hvězdárně opraveny podhledy hlavním sále a vyměněna okna z roku 1975 v hale a laboratoři hvězdárny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, stavby, Karlovy Vary, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U hvězdárny v Karlových Varech město vybuduje nové parkoviště  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.