Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Karlovarský kraj rozdělil většinu přebytku z loňska, do rezerv i na silnice

Zastupitelé Karlovarského kraje schválili přerozdělení většiny přebytku hospodaření z loňského roku. Z celkově odhadovaných 1,1 miliardy korun přebytku dá kraj 800 milionů korun do rezerv ve Fondu budoucnosti, 204 milionů půjde na silnice, 38 milionů do školství a 23 milionů korun na památky, kulturu nebo cestovní ruch. K přerozdělení tak zbude jen asi 18,7 milionu korun, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Na jednání zastupitelstva opozice varovala před tím, že kraj připravuje projekty za miliardy a není jisté, že na ně v budoucnu bude mít. To ale Kulhánek odmítl. "My si děláme výhled až do roku 2029 proto, abychom věděli, že každý rok bude saldo Fondu budoucnosti pozitivní. A tomu také přizpůsobujeme naše priority investic. V zásobníku máme investice za více než deset miliard korun, ale připraveny máme investice, které jsme schopni zafinancovat," řekl Kulhánek.

V silničním hospodářství Karlovarský kraj přerozdělením přebytku částečně nahradí výpadek peněz, které v minulých letech dostával na opravy silnic od Státního fondu dopravní infrastruktury. Letos se příspěvek snížil o 144 milionů korun. Silničáři dostanou od kraje 80 milionů korun jako částečnou náhradu tohoto výpadku. Dalších 43 milionů korun dá kraj na opravu mostu v Lokti, který se pak převede do majetku města, 16 milionů korun má jít na křižovatku v Plzeňské ulici v Mariánských Lázních nebo deset milionů korun na zajištění skal u Velichova. Celkem 21,5 milionu korun dá kraj Letišti Karlovy Vary, většinou na opravy a drobnější investice.

O deset milionů korun z původních 20 milionů korun se navýší krajský program na opravu a využití památek. Převis žádostí je totiž letos vysoký. Požadavků je bezmála za 80 milionů korun.

Z téměř 38 milionů z přebytku pro školství dá kraj letos na rekonstrukci Domova mládeže a školní jídelny Karlovy Vary nebo rekonstrukci Hotelové školy Mariánské Lázně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KSUSK

Štítky ČR, správa, hospodářství, 2023, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj rozdělil většinu přebytku z loňska, do rezerv i na silnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.