Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V době vánočních nákupů přibývá dopravních nehod u obchodních center

V období spojeném s předvánočními nákupy a povánočními výprodeji přibývá u obchodních center v Česku dopravních nehod. V Praze se v tomto období stane asi čtvrtina všech nehod u nákupních center. Problém ale zaznamenali experti také v Ostravě nebo Ústí nad Labem a nejčastější příčinou je nerespektování přednosti zprava. V tiskové zprávě to uvedl Portál nehod.

"Řidiči pravidlo nedodržují, nerespektují. Mají pocit, že přednost mají ti, kdo jedou rovně nebo po komunikaci směřující ven či dovnitř, a zapomenou, že přednost v jízdě se i zde určuje stejně jako na ostatních komunikacích – značkou nebo častěji pravidlem přednosti zprava," řekl Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je provozovatelem Portálu nehod.

Velký počet nehod se podle portálu stává i na vyústění výjezdů z obchodních center do rušných městských komunikací. Řidiči často bourají při zvolení špatného výjezdu a následném řešení situace. Příkladem jsou obchodní centra v Praze na Andělu nebo v Ústí nad Labem. Další častou příčinou je stísněný prostor parkovišť nebo zkracování si cesty napříč parkovištěm nákupních center.

V Praze se u tří pražských velkých obchodních center podle Petra Jedličky z České kanceláře pojistitelů stalo za poslední dva roky přes 200 nehod s celkovou škodou téměř 11 milionů Kč, z toho čtvrtina právě v období kolem Vánoc. S 80 nehodami vede statistiku nehodovosti centrum na Chodově, následuje Zličín se 70 nehodami a Smíchov s 62 nehodami.

Obchodní centra na Chodově a Smíchově jsou v městské zástavbě a mají rozsáhlá parkoviště a podle odborníků je tam problémem výjezd do městského provozu. U zličínského centra je podle portálu problémem velká kapacita parkoviště s velkým množstvím výjezdů a spojovacích komunikací.

Nehody zaznamenávají i obchodní centra v dalších krajských městech. "Týká se to například Avion Shopping Parku v Ostravě, obchodního centra Forum v Ústí nad Labem, OC Čepkov ve Zlíně či OC Fontána v Karlových Varech," sdělil Jedlička. Podle něj je v těchto městech oproti Praze, kde se nejvíce nehod stane před Vánoci, vyšší nehodovost v období povánočních slev.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky nehoda, Praha, obchodní centrum, Česko, Ústí nad Labem, Chodov, Smíchov, Ostrava, Vánoce, Česká kancelář pojistitelů, Vary

V době vánočních nákupů přibývá dopravních nehod u obchodních center  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.