Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ukrajinci musí v Česku zaregistrovat svá auta. Jde o desítky tisíc vozidel, hlásí úřady

Desetitisíce automobilů s ukrajinskými registračními značkami jezdící po tuzemských silnicích musí do konce roku jejich majitelé zaregistrovat v Česku. Soupis ukrajinských vozidel stát zavádí zejména proto, aby bylo v případě přestupku možné zjistit provozovatele auta. Podle informací Drbny se registrace, která odstartovala v říjnu, týká až 40 tisíc vozidel.

Lehčí vymáhání pokut za přestupky

„Důvodem je, aby obce mohly administrovat své přestupky, typicky rychlost měřenou radary. V dnešní době, jelikož Ukrajina není členem EU a zároveň se nachází ve válečném stavu, není jak zjistit provozovatele vozidla ukrajinských vozidel, které se nacházejí na území Česka. I toto je důvodem pro vznik registru těchto vozidel. V případě, že je ukrajinské vozidlo zastaveno policejní hlídkou, je zjištěný řidič vozidla a přestupek se řeší klasickou cestou,“ popsal redakci Drbny mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

To se týká i odložených přestupků. „U nich lze stále do jednoho roka od spáchání zahájit přestupkové řízení, tedy i zpětně. Odložení věci není překážkou pro přestupkové řízení. To je až případné uplynutí promlčecí lhůty, která v základu činí jeden rok,“ doplňuje Jemelka.

Desítky tisíc vozidel

Registrace ukrajinských vozidel se podle dostupných čísel týká téměř čtyřiceti tisíc aut. „Minimální odhad vozidel s ukrajinskou registrační značkou se blíží 40 tisícům,“ potvrdil redakci Drbny mluvčí České asociace pojišťoven Tomáš Pavlík.

Celá registrace je zdarma a lze ji provádět na úřadech obcí s rozšířenou působností v místech, kde je k dispozici registr vozidel. „Registrace bude následně povinná od 1. ledna 2024. Těm, kteří si své vozidlo do 1. ledna nezaregistrují, bude hrozit pokuta až 30 tisíc korun,“ doplnil Pavlík. K registraci vozidla je podle něho potřeba předložit doklad totožnosti, osvědčení o registraci vozidla nebo technický průkaz a vyplněný formulář o provozovateli.

Ministr: Celý registr i zapsání do něj je velmi jednoduché

„Celý registr i zapsání do něj je velmi jednoduché. Nevytvořili jsme žádný velký byrokratický moloch, ale malý a efektivní systém, který nebude představovat velkou zátěž ani pro stát, ale ani pro ty, kteří mají povinnost se do něj registrovat,“ dodal ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Policie upozornila, že registrační povinnost v tuzemsku má drobné výjimky. „Je třeba upozornit, že tato povinnost se nevztahuje na vozidla provozující mezinárodní dopravu,“ vypíchla mluvčí policie Hana Rubášová.

Povinnost bude platit i pro nově příchozí z Ukrajiny. „Kdo provozuje motorové vozidlo s ukrajinskou registrační značkou na území Česka, musí být zapsán v evidenci ukrajinských vozidel nejpozději do sedmi dnů od obdržení dočasné ochrany nebo víza s účelem strpění,“ uzavřela Rubášová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ministerstvo dopravy, doprava, auto, Ukrajina, registrační značka, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinci musí v Česku zaregistrovat svá auta. Jde o desítky tisíc vozidel, hlásí úřady  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.