Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Chebský most v Karových Varech bude i po rekonstrukci s dvoupruhem pro auta

Chebský most v Karlových Varech bude mít i po rekonstrukci dvoupruh pro auta. Mostovka se ale rozšíří, aby se tam kromě chodníků vešla i cyklostezka. Jedná se asi o nejfrekventovanější most v Karlových Varech, který je hlavní spojnicí obou břehů lázeňského města.

"Bavíme se o celkovém řešení dvou částí Chebského mostu. Chebský most číslo jedna, který vede přes železnici, bude celkově demontován a nahrazen. A pak se bavíme o části druhé, která vede přes Ohři a která je chráněná kulturní památka. Ta zůstane tak, jak ji vidíme dnes, z pohledu kamenného řešení. Ale zjednodušeně vnitřek mostu bude znovu vystavěn a bude to betonová konstrukce," popsal karlovarský radní Petr Bursík (ODS).

Město by do konce roku mělo dostat od zpracovatelů konečnou studii rekonstrukce Chebského mostu. Na tu by měla navazovat etapa projektové přípravy. Ačkoli magistrát nejprve zvažoval variantu zakázky podle takzvaného Žlutého FIDIC, kdy si zhotovitel sám zpracuje i projekt, nakonec si projekt rekonstrukce zpracuje město samo. Podle vedení Karlových Varů proto, aby mělo město celou přípravu co nejvíce pod kontrolou a eliminovalo rizika neočekávaných výdajů a víceprací.

Podle odborné mostní prohlídky musí město s rekonstrukcí začít nejpozději do roku 2025. Stav některých částí mostu, zejména těch, které jsou z 80. let minulého století, je už na hranici havarijního stavu. Samotná rekonstrukce pak má trvat rok až rok a půl a přijde odhadem na asi 300 milionů korun. Karlovy Vary chtějí intenzivně jednat o možnosti spolufinancování z národních zdrojů.

Práce na Chebském mostě si vyžádají značná dopravní omezení. Most je hlavní spojnicí obou břehů lázeňského města. I když Ohři překlenují v Karlových Varech i další mosty, uzavření Chebského mostu po dobu stavby zcela změní dopravní situaci v centru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMKV

Štítky Chebský most, oprava mostu, rekonstrukce, mostu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chebský most v Karových Varech bude i po rekonstrukci s dvoupruhem pro auta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.