Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přestavba historické nádražní budovy ve Františkových Lázních začne letos

Přestavba nádražní budovy ve Františkových Lázních na Chebsku začne koncem letošního roku. Fasádě objektu se vrátí původní historický vzhled jak barevností, tak materiály, rekonstrukci čeká i interiér. Majitel objektu Správa železnic (SŽ) vyhlásila tendr na zhotovitele stavebních prací. Hotovo by mělo být na jaře roku 2025, uvedla mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová. Předpokládané náklady stavby dosahují 201 milionů korun.

Výpravní budova se nachází v památkové rezervaci v centru města, na připravované opravy tak dohlíží památkáři. „Razantní proměny za dohledu památkářů dozná vnější plášť budovy. Historický vzhled se vrátí fasádě i přístřešku nad prvním nástupištěm, a to s použitím tradičních materiálů. Obnovy do původního stavu se dočkají také okna a dveře," sdělila mluvčí.

Práce v interiéru budovy zahrnou kompletní rekonstrukci všech povrchů a obnovu dveří. Zmodernizuje se odbavovací hala i pokladny, současně vznikne moderní zázemí pro Správu železnic a dopravce. Výměnou a modernizací projdou také všechny vnitřní instalace a rozvody. V horních patrech se změní dispozice 11 bytů.

Bezbariérově upraven bude hlavní vstup do odbavovací haly a nově vzniklé přístupové chodníky. V blízkosti objektu se vybudují parkovací stání pro kola, cykloboxy a nabíječky pro elektrokola.

V Karlovarském kraji staví Správa železnic nádražní budovy už v Chodově a Aši. Kvůli nevyhovujícímu stavu původních objektů se rozhodlo o jejich zbourání, obě nádraží tak dostanou zcela nové nízkoenergetické budovy. Náklady jsou téměř 100 milionů korun, ze 70 procent jsou financované z evropských peněz v rámci Národního plánu obnovy. Cestujícím by měly začít sloužit už letos.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Františkovy Lázně, , Přestavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba historické nádražní budovy ve Františkových Lázních začne letos  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.