Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dostavba mostů u Kfel se prodraží, ŘSD za ně nově zaplatí 70 milionů korun

Dostavba mostů u obce Kfely na hlavním tahu mezi Karlovými Vary a Plzní se prodraží. Práce na silnici I/20 se zastavily loni v létě kvůli insolvenčnímu řízení původního zhotovitele, společnosti Raeder & Falge s.r.o. (nyní RAF STAVBY). Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nyní vybralo dvě nové firmy, které první most opraví a druhý kvůli špatnému stavu zbourají a postaví nový. Náklady se z původních 54 milionů korun bez DPH vyšplhaly na 70 milionů.

„Na každý most u Kfel probíhalo výběrové řízení na zhotovitele stavby zvlášť a nyní u obou akcí probíhají poslední administrativní kroky před podpisem smlouvy s vítěznými uchazeči," uvedla Dana Zikešová z tiskového oddělení ŘSD. Stavební práce by tak mohly začít už v květnu.

První most ve směru na Karlovy Vary stavbaři zdemolují a postaví nový. Původně byla v plánu rekonstrukce, ale po rozebrání konstrukce se zjistilo, že most je v horším technickém stavu, než se předpokládalo. Náklady jsou 51 milionů korun bez DPH. Druhý most ve směru na Karlovy Vary projde rekonstrukcí a předpokládaná cena prací je 19 milionů korun bez DPH. Práce by měly podle plánů skončit letos na podzim.

Po dobu stavebních prací projedou řidiči místem po souběžné objízdné trase, na které je kyvadlová doprava řízena semafory. Silničáři před zimou dočasný úsek rozšířili tak, aby byl průjezdný pro nákladní vozidla i pro zimní údržbu.

Rekonstrukce obou mostů začala loni. Stavební práce ale byly v srpnu zastaveny kvůli insolvenčnímu řízení, v němž se zhotovitel stavby, společnost Raeder & Falge s.r.o. (nyní RAF STAVBY), nacházel. Mosty měly být hotové už loni na podzim. ŘSD je musela nechat před zimou zakonzervovat, aby se nezhoršil jejich stav. Úpravy stály 3,3 milionu korun. Kromě Kfel ústecká firma v kraji nedostavěla ani most v Chebu.

Úpadek stavební společnosti RAF STAVBY prohlásil ústecký krajský soud na začátku loňského října. Letos v únoru její věřitelé rozhodli o prohlášení konkurzu. Přihlásili 416 pohledávek za 791 milionů korun.

Společnost RAF STAVBY se sídlem v Ústí nad Labem se stala nástupcem společnosti Raeder & Falge. Novým majitelem je společnost Freight Logistic Group a.s. Jejím jediným akcionářem je Pombal Group Ltd. se sídlem na Marshallových ostrovech. Majetek ze společnosti je podle informací ze soudu z velké části vyveden.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, správa, stavby, most, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostavba mostů u Kfel se prodraží, ŘSD za ně nově zaplatí 70 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.