Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Gentlemani silnic vytáhli z havarovaného automobilu, který sjel do rybníka osmnáctiletou dívku

Ocenění Gentleman silnic převzali Pavel Kott a Vlastimil Zajíček, kteří neváhali a svým činem zachránili mladý lidský život. Oba byli svědky dopravní nehody, která se stala letos v lednu u Herstošic na Karlovarsku.

Bylo chladné zimní odpoledne a Pavel Kott vezl dceru z kroužku domů. Před obcí Herstošice u Karlových Varů zastavil a dal přednost protijedoucímu automobilu, aby mohl následně odbočit vlevo. Pak ale uviděl, že za ním vyjelo jiné auto. Jeho řidič chtěl zjevně předjet kamion, který před ním stál. Stojícího a na odbočení čekajícího vozu Pavla Kotta si všiml příliš pozdě. Ve snaze zabránit srážce tedy stočil volant doleva, ale již nezabránil srážce s protijedoucím vozidlem a sjel do rybníka, kde auto skončilo na střeše.

Když jsem to viděl, hned jsem vyběhl z auta a do rybníka skočil,“ vzpomíná Pavel Kott na lednové neštěstí, kterého byl svědkem. „Z rozbitých okýnek auta se sami zvládli dostat tři kluci. Řekli mi, že v autě zůstala ještě mladá dívka,“ popisuje. Ponořil se tedy pod vodu, aby ji z vozu vyprostil. „Auto se plnilo vodou a já jen slyšel, jak holka pronikavě křičí o pomoc,“ říká. Dveře auta se mu ale nedařilo otevřít a dívku neviděl. Situace byla stále napjatější.

Naštěstí se na pomoc přidal Vlastimil Zajíček, který bydlí v domě naproti rybníku a nehodu zpozoroval z okna. Tomu se podařilo dostat přes rozbité okno auta do kufru, kde překážela rezervní pneumatika. „Když jsem ji dal pryč, slečna se konečně mohla dostat ven a vyplavala,“ vzpomíná na klíčový moment záchranné akce Vlastimil Zajíček. „Byl to šok, obrovský adrenalin,“ dodává hrdina, který potom potlučené a vymrzlé pasažéry do příjezdu záchranných složek pohostil ve svém protilehlém domě.

Díky těmto dvěma statečným se tak celou čtyřčlennou posádku včetně osmnáctileté dívky povedlo zachránit. „Pohotová pomoc obou svědků, kteří neváhali riskovat vlastní zdraví, zajistila, že nehoda skončila bez vážnějších následků,“ říká tisková mluvčí policie Karlovarského kraje Zuzana Týřová.

Oba muži se zachovali velmi statečně. Věřím, že jejich odvaha bude inspirací a motivací pro ostatní řidiče. Ocenění Gentleman silnic si oba jednoznačně zaslouží,“ dodává ředitelka projektu Gentleman silnic Ivana Buriánková s tím, že se jedná o 198. a 199. držitele tohoto titulu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky Policie, nehoda, Karlovarský kraj, záchrana života, ocenění, silnice, rybník, Herstošice, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gentlemani silnic vytáhli z havarovaného automobilu, který sjel do rybníka osmnáctiletou dívku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.