Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Autovraky už nebudou problém, města dostala nástroj jak se jich zbavit

Podle novelizace zákona budou moci města odtahovat automobily bez státních poznávacích značek nebo bez technické způsobilosti k provozu na pozemních komunikacích. V Karlových Varech se tak uvolní až padesát trvale obsazených parkovacích míst.

„Novelizace zákona nám dává možnost odtahovat auta nezpůsobilá provozu. Počítáme, že z ulic Karlových Varů zmizí minimálně padesát vraků. Můžeme ale řešit pouze vozidla, která se nacházejí na pozemcích města,“ vysvětlil Martin Dušek (ANO), radní Karlových Varů.

Odstranění autovraků bude pro město zajišťovat Dopravní podnik Karlovy Vary. Jeho zaměstnanci budou postupně vraky odtahovat do areálu bývalé společnosti Kattenbeck v Tuhnicích, kde bude zřízeno nové odstavné parkoviště.

„Areál bude oplocený a hlídaný kamerovým systémem. Novela zákona začala platit 1. července, proto budeme jednat rychle,“ dodal radní.

Novelu zákona přivítali i v dalších městech. Například v Ostrově již uložili městské policii a dotčeným odborům, aby začali jednat.

„Máme odstavné parkoviště v areálu bývalé pekárny a tam budeme vraky odtahovat. Pokud si je nikdy nevyzvedne v daném časovém intervalu, budeme je likvidovat a náklady majitele nebo se nabízí ještě možnost dražby s tím, že si z utržených peněz odečteme náklady a zbytek vrátíme majiteli,“ vysvětlil starosta Ostrova Jan Bureš (ODS).

Systém, který chce Ostrov zavést, bude postupný, Nejprve městská policie vylepí na vrak výzvu k odstranění a pokud ji majitel nevyslyší, přijde na řadu odtažení vozu na náklady majitele.

„Majitel si pak bude moci vozidlo vyzvednout v již zmiňované pekárně. Pokud se tak nestane, rozhodneme co s ním dále,“ dodal Jan Bureš s tím, že aktuálně je v ulicích Ostrova zhruba dvacet vraků.

Města mohou odtahovat nejen vozidla bez registrační značky, ale například i ta, která mají déle než šest měsíců propadlou technickou kontrolu a jsou tak brána jako nezpůsobilá pro povoz na pozemních komunikacích.

Nekompromisní přístup si chválí i samotní obyvatelé města. "Konečně ty obludy zmizí a bude více míst k parkování. Sice se tím neuvolní nijak extrémní počet míst, ale na většině sídlišť jsou rádi za každé volné místo," uvedl Jiří Pospíšil z Karlových Varů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mmkv

Štítky autovraky, komplikace, novela zákona, odtažení, likvidace, Karlovarský kraj, Karlovy Vary, Ostrov, Martin Dušek, ANO 2011, Dopravní podnik Karlovy Vary, Jan Bureš, Jiří Pospíšil, ODS, Tuhnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autovraky už nebudou problém, města dostala nástroj jak se jich zbavit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.