Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Svaz minerálních vod i odborníci se bojí zvyšování DPH na přírodní vody. Proti návrhu protestují

Další odborníci se přidávají k výzvě, aby se u přírodních vod nezvyšovala daň z přidané hodnoty z 15 na 21 procent. Výzvu vládě a poslancům dnes zveřejnil Svaz minerálních vod, jehož názor podpořili zdravotníci, výživoví poradci i představitelé Svazu obchodu a cestovního ruchu nebo Sdružení českých spotřebitelů.

Ve středu doporučil nezvyšovat DPH u přírodních vod i parlamentní výbor pro zdravotnictví. Zařazení přírodních vod mezi potraviny s vyšším DPH je součástí vládního konsolidačního balíčku. Za nelogické to považuje například i koaliční poslanec Jan Kuchař (za STAN).

„Navrhované úpravy sazeb DPH zvýší koncovou cenu potravin s prokazatelně blahodárnými účinky na lidský organismus a zároveň, zcela proti podporovaným zásadám států i odborníků, sníží koncovou cenu u všech ostatních potravin včetně pochutin a cukrovinek. Tedy komodit, kvůli nimž musela vzniknout takzvaná Pamlsková vyhláška regulující jejich prodej ve školách. Jde tedy o zcela nelogický, nesystematický a nevysvětlitelný krok," uvádí ve své výzvě Svaz minerálních vod.

Výbor pro zdravotnictví ve středu podle Kuchaře odsouhlasil, aby vláda "měla na zřeteli dopady zvýšení sazeb pro balené přírodní minerální a pramenité vody, kojenecké vody a vody z přírodních léčivých zdrojů a to zejména s ohledem na zdraví prospěšné a léčivé účinky užívání těchto vod občany České republiky". A také, aby zvážila zařazení těchto vod mezi potraviny ve snížené sazbě daně z přidané hodnoty.

Podle poslance vládní koalice a člena parlamentní zdravotní komise Kuchaře je navrhovaná úprava nesmyslná. „I když je to proti koaliční úmluvě, musím na svém názoru trvat. Je to proti zdravému rozumu. U cukrovinek se daň má snížit, u přírodní vody naopak zvýšit. Jde přeci o základní životní potřebu. Navíc přínos vyššího zdanění pro stát by byl v řádech okolo několika set milionů korun, což není nijak zásadní," vysvětlil Kuchař, proč i jako člen koalice podpořil na zdravotním výboru usnesení o doporučení DPH na přírodní vody nezvyšovat.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) opakovaně tvrdí, že veškeré změny v konsolidačním balíčku, na kterém se dohodly strany vládní koalice, nesmí mít dopad na výsledné úspory. Podpora návrhů, které by úspory snížily, je tak nejistá. Podle Kuchaře ale v případě přírodních vod je podpora možná právě proto, že je racionální a reálný dopad na rozpočtový schodek není vysoký.

Proti zvyšování daně na přírodní vody jsou i lékaři. „Zamýšlené zvýšení sazby daně z přidané hodnoty z 15 na 21 procent u minerálních, pramenitých a kojeneckých vod nepovažuji za krok správným směrem. Lidem, kteří by měli ve svém vlastním zájmu odpovědně dodržovat zdravý pitný režim, bohužel vyšší DPH může zkomplikovat přístup k těmto vodám. Přitom se často jedná například o seniory. Navíc ne vždy a všude mají lidé přístup k pitné vodě, balená voda se musí používat i v mnoha rekreačních sídlech,“ komentuje současnou situaci Petr Tláskal, ústavní nutriční lékař z Oddělení léčebné výživy FN Motol Praha, předseda Společnosti pro výživu a současně i člen vědecké rady AquaLife Institutu. "Dle mého soudu by bylo lépe využitelné zvýšení daně na energeticky bohaté a jinak nutričně chudé potraviny, které podporují rozvoj obezity a tím i nemocnosti našich obyvatel," uvedl

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mattoni

Štítky Minerálky, Vláda, DPH

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svaz minerálních vod i odborníci se bojí zvyšování DPH na přírodní vody. Proti návrhu protestují  |  Byznys  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.