Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejlepším místem pro byznys je Sokolov, překvapili odborníci

Podnikatelské prostředí je letos v Karlovarském kraji nejvýhodnější v Sokolově. Vyplývá to ze srovnávacího výzkumu Město pro byznys, který připravuje analytická agentura Datank. Pořadatelé ocenili přístup veřejné správy i webové stránky města. Na druhé příčce se umístil Cheb, třetí jsou Karlovy Vary, řekl David Pavlát, mluvčí soutěže, v níž analytici agentury hodnotí 16 let všech 205 obcí s rozšířenou působností v ČR.

Vítězný Sokolov má nejvyšší podíl dotací na celkových příjmech obce. Velmi nízké má také náklady na dluhovou službu, což svědčí o dobrém hospodaření radnice. Sokolov v současnosti nemá žádný úvěr. Město lze ocenit za nadprůměrné výdaje na sociální péči, ale také na bydlení, uvedl Pavlát.

Podnikatelé, kteří uvažují o rozvoji svého podnikání v regionu, mohou využít nadprůměrný počet uchazečů o zaměstnání v přepočtu na obyvatele ve věku od 15 do 65 let. Pořadatelé ocenili také kvalitní webové stránky města, kde podnikatel nalezne přehledně vše potřebné pro komunikaci s veřejnou správou.

Podle místostarosty Jana Picky (nez.) zlepšil Sokolov komunikaci s místními firmami i podnikateli. „S největšími zaměstnavateli se potkáváme při nejrůznějších příležitostech několikrát v roce. Pravidelně udržujeme vztahy se Sokolovskou uhelnou či s nemocnicí, patří tam také Wieland nebo chemička. Snažíme se naslouchat jejich potřebám. Dlouho jsme třeba nezvedali podnikatelům nájmy," řekl Picka.

V pořadí druhý Cheb má v kraji nejvyšší podíl firem s více než 250 zaměstnanci v přepočtu na celkový počet ekonomických subjektů nebo nadprůměrný počet dokončených bytů v poměru ku změně počtu obyvatel. Cheb vynakládá dostatečné finanční prostředky do kultury a veřejné dopravy. Podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích obce je v rámci regionu vysoce nadprůměrný.

Třetí příčku obsadily Karlovy Vary, které zaznamenávají nejvyšší meziroční změnu počtu ekonomických subjektů a mají také nejvíce firem v přepočtu na obyvatele. Ve městě je největší počet dobíjecích stanic pro elektromobily v kraji. Krajské město vynakládá nadprůměrné finanční prostředky na dopravu a sport.

Analytici agentury Datank, která stojí za výzkumem dat, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Sokolov

Štítky Sokolov, Průzkum, Byznys, Podnikání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepším místem pro byznys je Sokolov, překvapili odborníci  |  Byznys  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.