Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Karlovarský kraj bude potřetí hledat dodavatele koupelen pro Císařské lázně

Karlovarský kraj bude znovu hledat dodavatele, který by v Císařských lázních v Karlových Varech vytvořil věrné repliky původních lázeňských koupelen. Jde již o třetí výběrové řízení. Podle krajské radní pro kulturu Oĺgy Halákové (KDU-ČSL) jde o řemeslně náročnou práci, proto se zřejmě nepodařilo zatím dodavatele najít, řekla.

„Těžko se hledá realizátor, protože část těch předmětů je třeba znovu vyrobit, a hledá se nejvhodnější technologie pro tento způsob. Schváleno je sedm vzorových koupelen. Schválená částka na zakázku je 16,56 milionu korun," uvedla Oĺga Haláková.

Vzorové koupelny budou součástí expozice lázeňství v Císařských lázních. Pro veřejnost by se měla p otevřít 5. května, některé části ale zatím dokončeny nejsou. Ačkoli si návštěvníci budou moci některé koupelny prohlédnout, ty vzorové, které mají být přesnou replikou původních, musí kraj teprve vytvořit.

Císařské lázně byly v době svého vzniku na konci 19. století největším, architektonicky a umělecky nejbohatěji vybaveným lázeňským domem Karlových Varů. Navíc byly vybaveny na tu doby nejmodernějšími technologiemi. Například právě koupelny byly výjimečné tím, že se vany plnily mimo koupelny a do koupelen k lázeňským hostům byly vysouvány z podlahy. Moderní technická řešení byla i v dalších částech Císařských lázní, například v Zanderově sálu, který tehdy sloužil jako cvičebna a byl vybaven cvičicími stroji, které byly poháněny ze skrytého zázemí sálu.

Národní kulturní památky Císařské lázně byly po více než dvouleté rekonstrukci znovu otevřeny v červnu loňského roku. Neslouží už ale pro lázeňské služby, ale jako kulturní a společenské centrum. Rekonstrukce silně poškozené památky stála zhruba 1,4 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Císařské lázně

Štítky Císařské lázně, Karlovarský kraj, soutěž, výběrové řízení, replika koupelen, kulturní památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj bude potřetí hledat dodavatele koupelen pro Císařské lázně  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.