Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Karlovarském kraji by mohla vzniknout polytechnika zaměřená na potřebné obory

Karlovarský kraj se chce spolu s ministerstvem školství a krajskou hospodářskou komorou pokusit o založení víceoborové vysoké školy, která by pomohla zlepšit dostupnost vzdělání v kraji. Takzvaná polytechnika by měla nabídnout vzdělání zejména v oborech, které jsou v kraji nezbytně potřeba a u nichž odborníci chybí. Podle krajského radního pro školství Jindřicha Čermáka (Piráti) jsou ale jednání teprve na počátku, řekl dnes novinářům.

„Jedná se o neuniverzitní vysokou školu, tedy že ta škola by nebyla rozdělena na fakulty, ale bylo tam všechno pohromadě. Polytechniku si leckdo představuje jen jako technické obory, ale byly by tam i další obory napříč spektrem, které kraj potřebuje," uvedl Čermák.

V současné době se podle Čermáka řeší zejména legislativní otázky. Podobná vysoká škola je v Česku zatím jen v Jihlavě, ale pro její vznik se musel novelizovat vysokoškolský zákon. Dalšími body, které je třeba vyřešit, bude umístění školy a zajištění vyučujících. V tomto ohledu chce kraj spolupracovat zejména s firmami v regionu, které mohou poskytnout nejen odborníky, kteří by studenty mohli učit, ale i místo pro praxi. Hlavním cílem zamýšlené polytechniky je totiž vzdělávání zaměstnanců, kteří v oboru už pracují a potřebují si doplnit vzdělání.

S myšlenkou na vznik polytechniky přišel v květnu při své návštěvě Karlovarského kraje ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Podle něj podobné typy škol fungují dobře například v sousedním Německu. Tamní univerzity aplikovaných věd jsou zásadní pro trh práce v daném regionu. Podle Beka mají výhodu v tom, že dokážou nabídnout obory, které firmy potřebují, a navíc, pokud sídlí přímo v regionu, jsou s ním více svázané, a to včetně vyučujících. Polytechnická vysoká škola by přitom nemusela být zaměřená jen na technické obory, ale mohla by nabízet například i zdravotní nebo sociální obory.

Hejtmanství se dlouhá léta snaží získat do Karlovarského kraje pobočku některé z veřejnoprávních univerzit, zatím ale jen s částečnými úspěchy. Jde hlavně o spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni, která v Karlovarském kraji má pobočku ekonomické fakulty a chce zde nabídnout i pedagogické a zdravotní obory.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, školy, vysoké, Karlovarský, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji by mohla vzniknout polytechnika zaměřená na potřebné obory  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.