Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Cheb letos rozdělí na opravy památkových objektů přes tři miliony korun

Cheb a ministerstvo kultury letos rozdělí dotace na opravy 12 objektů v městské památkové zóně. Zájemci tak dostanou víc než 3,1 milionu korun. Kvůli zájmu žadatelů se ale musely dotace krátit, řekl místostarosta Chebu Ladislav Hrubý (VPM).

Ministerstvo schválilo dotace 1,155 milionu korun a město přispělo dvěma miliony korun, uvedl Hrubý. „Program byl postaven tak, že na restaurování památek bylo možné dát až 100 procent nákladů, což jsme ve dvou případech udělali. U ostatních pak žadatelé musí přispět 62 procent a 38 procent se jim dorovná z prostředků ministerstva a města Cheb,“ dodal.

Nejvyšší podíl příspěvku od státu půjde na restaurování kamenného reliéfu na fasádě na měšťanském domě na Růžovém kopečku, které má stát téměř 59 tisíc korun. Restaurování hlavních vstupních dveří kostela sv. Mikuláše bude za 322 tisíc korun.

Nejdražší letos podpořenou opravou památkového objektu v Chebu bude rekonstrukce uliční i dvorní fasády včetně klempířských prvků a výměna všech oken na měšťanském domě v Cechovní ulici. Projekt má stát 1,86 milionu korun, z toho společenství vlastníků musí zajistit 1,1 milionu korun, příspěvek státu bude 474 tisíc korun a podíl města bude 235 tisíc korun.

Mezi letos podpořenými objekty je jeden bez památkové ochrany, měšťanský dům na Růžovém kopečku. Na opravu střechy za 766 tisíc korun přispěje město 379 tisíc korun, na dotaci od státu tento objekt nárok nemá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Cheb

Štítky ČR, správa, památky, dotace, Cheb, oprava, Ladislav Hrubý, měšťanský dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb letos rozdělí na opravy památkových objektů přes tři miliony korun  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.