Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Po dlouhé odstávce spustila slavná česká sklárna svoji druhou pec

Přední česká sklárna Moser opět spustila druhou sklářskou pec. Tu musela v prosinci 2019 odstavit kvůli nepříznivé situaci na trhu. Tu později ještě více ovlivnila i pandemie. Zapálení pece je symbolem důležitým nejen pro sklárnu, ale i pro celý Karlovarský kraj.

Peci na místě požehnal kněz Romuald Štěpán Rob, první výrobek z obnovené pece vyfoukl Vlastimil Habart, jeden z nejzkušenějších moserovských mistrů sklářů.

„Spuštění pece je pro sklárnu Moser důležitým momentem. Je důkazem návratu k běžnému provozu po velmi náročném období pandemických omezení a umožňuje nám opět uspokojit stoupající poptávku zákazníků z Čech i ze zahraničí," říká Pavel Mencl, generální ředitel firmy Moser.

Sklárna využila nucenou odstávku k údržbě a opravám pece. Ta je nově osazena pánvemi o rozměrech 65x90 centimetrů. Nejvyšší teplota v peci během tavby je 1480 °C. Poté se teplota snižuje  tak, aby se v sedm hodin ráno pohybovala zhruba kolem 1340 °C . Od té chvíle se vyrábí menší výrobky, například sklenky a odlivky. Výroba pokračuje až do patnácti hodin, kdy teplota klesne na 1180 °C. Poklesem teploty stoupá viskozita skloviny. Při nižší teplotě již sklo tolik „neteče“ a skláři mohou začít vyrábět větší díla.

Po roce a půl má Moser, který se specializuje na luxusní skleněné sety a kusové výrobky z bezolovnatého skla, znovu dostatek zakázek na to, aby mohl zapálit další pec. Poslední ze tří pecí by mohla být uvedena do provozu, pokud to situace dovolí, do dvou let. 

Sklárna Moser musela loni v době pandemie koronaviru kvůli poklesu zakázek propustit asi třetinu zaměstnanců, zejména těch, u kterých byla šance na náhradu. Celkem odešlo 136 lidí a počet zaměstnanců klesnul na 218.

Firma pokračuje v tradici exkluzivní manufaktury Moser, kterou v roce 1857 založil v Karlových Varech rytec a obchodník Ludwig Moser. Dnes patří mezi přední české exportéry . Moser je členem společenství Comité Colbert, které si klade za cíl udržet a rozvíjet tradiční rukodělnou výrobu luxusních výrobků.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moser

Štítky sklárna, sklářská pec, Moser, pec, Ludwig Moser, Karlovarský kraj, Česko, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dlouhé odstávce spustila slavná česká sklárna svoji druhou pec  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.