Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Projekty přeměny Karlovarského kraje se zaměří na výzkum i brownfieldy

Strategické projekty Fondu spravedlivé transformace (FST) v Karlovarském kraji se týkají rozvoje výzkumu, sanace brownfieldů, podpory lázeňství, kreativních oborů nebo investic v okolí bývalého dolu a nyní jezera Medard. Ze 46 podaných projektů doporučili hodnotitelé 11, šest od Karlovarského kraje nebo jeho organizací. Hejtman Petr Kulhánek (za STAN) řekl novinářům, že i projekty, které nebyly vybrány mezi strategické, mají šanci na podporu v jiné části evropského dotačního programu, který má pomoci s přeměnou uhelného regionu. Krajská opozice výběr strategických projektů napadla jako netransparentní.

"Neznamená to, že projekty, které nebyly vybrány jako strategické, končí v tomto procesu. Naopak v nich vidíme obrovský potenciál a jsou to projekty, které by se měly zapojit do připravovaných tematických výzev, tedy soutěžních projektů, nebo grantových schémat," uvedl Kulhánek.

Podporu mohou získat projekty rozšiřující stávající výrobu i ty z nových oblastí podnikání. Kraj by jim pak prostřednictvím agentur, které založí a které byly vybrány mezi strategické projekty, měl pomoci s administrací, kontaktem s výzkumnými institucemi, poskytnutím prostor v takzvaných inkubátorech a podobně.

Opozice kritizovala, vedení kraje, jež podle ní utajilo všechny informace o transformaci a rozdělování alokované částky. "Neproběhla totiž žádná veřejná diskuse o krajské strategii, nediskutovalo se nad předloženými projekty, nediskutovalo se nad parametry výběru projektů a navíc ani jména samotných hodnotitelů nebyla žádným krajským orgánem schválena," uvedla opoziční zastupitelka a bývalá hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

"V celém procesu hraje podivnou roli soukromá poradenská agentura AQE, která měla údajně nejen vybírat hodnotitele, připravovat kritéria hodnocení, ale navíc i zpracovávat některé projekty. S takto pojatým procesem transformace regionu nemůžeme souhlasit," dodala.

Kromě projektů Karlovarského kraje a krajského Institutu lázeňství a balneologie se mezi 11 vybraných strategických projektů dostaly i dva projekty Sokolovské uhelné, které se transformace týká nejvíce. Jeden se zaměřuje na regeneraci brownfieldů a jejich přípravu pro další využití, druhý pak rozvojem oblasti kolem jezera Medard.

Mezi úspěšné patří i město Aš s podporou místního podnikání nebo Boží Dar s regenerací vrcholu Klínovce. Využít krajinu v kraji má pomoci i projekt České zemědělské univerzity v Praze.

Podle náměstka hejtmana Vojtěcha Franty (Piráti) by z 6,3 miliardy, jež má z FST získat Karlovarský kraj, měla jít polovina peněz na strategické projekty. Druhá polovina se rozdělí mezi soutěžní projekty a grantová schémata na plošnou podporu vybraných odvětví na území kraje.

Podrobnosti rozdělení peněz mezi jednotlivé části evropského dotačního programu dopracuje kraj tak, aby bylo možné vyhlásit první výzvy v prvním čtvrtletí příštího roku, až je schválí ministerstva životního prostředí a místního rozvoje a Evropská komise.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky EU, správa, uhlí, hospodářství, projekt, Karlovarský kraj, brownfield, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Evropská komise, Jana Mračková Vildumetzová, Vojtěch Franta, ANO 2011, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekty přeměny Karlovarského kraje se zaměří na výzkum i brownfieldy  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.