Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lázeňské lesy přichází s originálním způsobem značení běžeckých tras

Velmi nápaditě se ke značení tří běžeckých tras postavili v lázeňských lesích v Karlových Varech. Barevné šipky totiž lidé najdou na ptačích budkách. Celkem jich zde vyrobí a zavěsí 51. Kromě orientace pro sportovce poskytnou i útočiště zpěvným ptákům, zejména sýkorkám.

„Byli jsme osloveni běžci, kteří měli zájem vyznačit si tři běžecké trasy. Nechtěli jsme ale lesy zatěžovat dalším typem značení, proto nás napadlo trasy označit přirozeným způsobem, který nijak nenaruší ráz krajiny – ptačími budkami,“ popisuje ředitel lázeňských lesů Stanislav Dvořák.

Každá trasa má svou barvu – červenou, zelenou nebo modrou. Všechny vedou v okolí Linhartu a liší se i svou náročností. Výrobu budek zajistila městská společnost Lázeňské lesy, která chce takto i monitorovat výskyt ptactva. Budky už si na stromy pověsili sami sportovci, kteří chystají i aplikaci, jenž bude sledovat jejich naběhané kilometry.

„Celkem 51 budek je vyrobeno ve dvojí velikosti. Budky s vletovým otvorem 33 milimerů osídlí pravděpodobně větší druhy pěvců, zejména sýkora koňadra, babka, sýkora lužní a lejsci. U menších budek s vletovým otvorem 27 milimetrů se předpokládá výskyt sýkory parukářky a uhelníčka. Z ochranářsky významných druhů je očekáván výskyt lejska malého,“ vysvětluje Martina Nentvichová, projektová manažerka lázeňských lesů.

K projektu se připojil i odborník z České zemědělské univerzity v Praze, který by rád do projektu zapojil i studenty. Ti by měli pravidelně kontrolovat obsazení budek i výskyt jednotlivých druhů. Na základě toho by pak mohli vypracovat i svou diplomovou či bakalářskou práci.

Běžecké trasy začínají u obory na Linhartu a vedou až k rozhledně Diana. „Nejdelší má 12 kilometrů, nejkratší deset. Je možné je různě kombinovat,“ pochvaluje si sportovec Michal Bureš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lázeňské lesy Karlovy Vary

Štítky Lázeňské lesy Karlovy Vary, Linhart, Karlovy Vary, sport, běžecké trasy, ptačí budky, les, Česká zemědělská univerzita v Praze, Michal Bureš, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázeňské lesy přichází s originálním způsobem značení běžeckých tras  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.