Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Podle ministra zdravotnictví je ve hře uzavírání dalších okresů

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes oznámil, že není vyloučeno další uzavírání okresů. Podle něho může být situace během dvou nebo tří týdnů v celé zemi stejně vážná jako v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov, které vláda uzavřela kvůli rychlejšímu šíření nákazy novým typem koronaviru.

V pátek bude vláda jednat o otevření obchodů a škol. To se ale netýká uzavřených okresů, kde se provoz těchto služeb  a zařízení nezmění. Ministr řekl, že se tak nestane dřív, než budou postižené regiony znovu otevřeny. Naopak nevyloučil ani možnost, že v případě zhoršení pandemické situace bude nutné omezit mobilitu i na jiných částech našeho území.

„Jde o možnost postupovat podobně jako je tomu na Trutnovsku i v jiných okresech, které by to případně potřebovaly. Tento týden byl ve hře i jeden z okresů Plzeňského kraje,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ministr zdravotnictví.

Další dosud neotevřené obchody by se podle ministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) měly otevřít od pondělí 22. února. V pátek o návrhu bude na mimořádném jednání rozhodovat vláda. Pro jejich provoz budou nastavená přísná pravidla, například respirátory pro personál.

Další žáci a studenti by se do škol měli postupně vracet od 1. března. V první vlně by to měli být maturanti. Podmínkou by mělo být jejich antigenní testování jednou za dva týdny.

Kapacita nemocnic je na kritické hranici

Za úterý v republice přibylo skoro 12 500 potvrzených případů covidu-19, což je nejvíce od 8. ledna. V nemocnicích je 6171 lidí s nákazou, zdravotníci ale upozorňují na to, že lidé jsou v těchto statistikách evidováni jen 20 dní po pozitivním testu, až třetina ale zůstává v nemocnicích i déle.

Kapacity nemocniční péče jsou podle Blatného na hraně, fungují jen díky převozům pacientům mezi kraji, které organizuje národní dispečink intenzivní péče. V Karlovarském kraji je podle něj situace lepší, než byla předtím, zhoršila se ale v Plzeňském kraji.

„Pokud kapacity lůžek klesnou rezervní kapacity souhrnně pod deset procent, budeme uvažovat o aktivaci zahraniční pomoci. Je ale třeba říct, že tato aktivace má spíše symbolický význam, v ČR jsou potřeba tisíce lůžek, a ne desítky či stovky, které může poskytnout zahraničí,“ dodal Blatný k otázce nabízené pomoci ze sousedního Německa.

Při dalším zhoršování situace ministerstvo zvažuje zapojení specializovaných nemocnic, které se dosud na léčbě pacientů s covidem-19 nepodílely. Další možností je obnovení pracovní povinnosti mediků a případně i zdravotníků z ambulantního sektoru. Připravuje se také zřizování takzvaných pracovišť neodkladné pomoci, která se využívají při hromadných neštěstích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, Jan Blatný, ministr zdravotnictví, COVID-19, ANO 2011, Cheb, Trutnov, Sokolov, Plzeňský kraj, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle ministra zdravotnictví je ve hře uzavírání dalších okresů  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.