Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dojednejte pro pacienty nabízenou pomoc z Německa, apelují starostové

Starostové, senátoři, poslanec i hejtman Karlovarského kraje znovu vyzvali otevřeným dopisem ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby dojednal nabízenou pomoc pro pacienty s covidem-19 v nemocnicích v sousedním Německu a Bavorsku. Situace zejména v chebské nemocnici se stále nelepší a převozy pacientů přes půl země jsou podle signatářů nedůstojné a rizikové.

„Převozy pacientů v těžkém stavu do vzdálených tuzemských nemocnic mohou trvat až pět hodin, jsou tudíž rizikové. Transport do Německa by přitom nezabral ani 45 minut. Nedává žádný smysl, proč vláda stále odmítá přijmout pomocnou ruku Bavorska a Saska," uvedl pirátský poslanec Petr Třešňák.

Situace v chebské nemocnici je od ledna kritická, zařízení nemá dost lůžek na intenzivní péči pro pacienty s těžkým průběhem koronaviru.

„Vyzýváme proto ministra, aby odsouhlasil a aktivoval přeshraniční spolupráci, kterou už předjednal Karlovarský kraj v čele s hejtmanem Starostů a nezávislých Petrem Kulhánkem (za STAN)," doplnil Třešňák.

„Nejde jen o současnou epidemii, kdy jsou pacienti z našeho kraje převáženi sanitkami do vzdálených regionů České republiky ... otevření hranic pro sanitky může být významným bonusem i v klidnějších dobách, protože současný systém, kdy se na hranici pacienti za každého počasí překládají ze sanitky do sanitky, považujeme za nešetrný a nedůstojný 21. století," stojí v dopise.

Otevřený dopis podepsali starostové Chebu, Aše a Mariánských Lázní, hejtman Petr Kulhánek, tři senátoři z Karlovarského kraje, všichni za STAN, i poslanec Třešňák. Kromě jiného se v něm ostře vyhranili proti výrokům náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého, který mimo jiné řekl, že němečtí pacienti tvoří značnou část pacientů v chebské nemocnici.

Náměstek Černý, který má řízení kapacit nemocnic v době epidemie na starosti, uvedl dnes v tiskové zprávě ministerstva, že Česko začne oslovovat okolní státy s žádostí o pomoc s pacienty s covidem-19 při zaplnění 90 procent celkové rezervy lůžek. Nyní je podle informací na webu ministerstva volných 16 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče a 26 procent standardních lůžek.

Nemocnice v Karlovarském kraji jsou přetížené, pacienty převáží

 Nemocnice v Karlovarském kraji zůstávají na hranicích svých možností. Denně přijímají desítky nových pacientů s covidem-19, i nadále proto musí zdravotníci rozhodovat, kam nakažené přemístí. Do chebské nemocnice dnes nastoupili dva vojenští lékaři na oddělení interny, o další pomoci se jedná. Krajem nařízená pracovní povinnost zdravotním sestrám nemocnicím příliš nepomohla.

Vojenští lékaři budou zajišťovat péči o infikované pacienty na covidových oddělení. Lékařskou posilu pro nemocnici s kritickým nedostatkem personálu slíbil při návštěvě minulý týden ve čtvrtek ministr zdravotnictví, i když mluvil o třech doktorech. Lékaři by měli v chebské nemocnici zůstat do konce února, s možností prodloužení jejich pomoci. Nemocnice dále jedná s ministerstvem zdravotnictví o další výpomoci lékařů z řad armády či jiných nemocnic.

Primář ze Sokolova:

Situace v sokolovské nemocnici je kvůli šíření covidu-19 kritická, chybějí lůžka, pacienty je nutné selektovat a nelze všem poskytnout potřebné přístroje. České televizi to dnes řekl primář interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov Martin...

Karlovarský kraj na začátku února nařídil kvůli nedostatku zdravotníků okolo 100 zdravotním sestrám pracovní povinnost v nemocnicích. Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Vladislava Podrackého díky nařízení nastoupilo do karlovarské nemocnice sedm sester a do chebské čtyři. Nemocnice by jich ale potřebovaly více.

Podle dnešních ranních údajů nemocnic je v Chebu 58 pacientů s koronavirem a v Karlových Varech 86. Dosud nejvíce měla chebská nemocnice 77 covid pozitivních pacientů a karlovarská 95. Díky každodenním převozům se počty hospitalizovaných nezvyšují.

V nemocnici v Sokolově leželo k dnešnímu ránu 59 pacientů s covidem-19, z toho 14 na oddělení intenzivní péče. V nejkritičtější situaci měla nemocnice až 70 hospitalizovaných s covidem.

„Dnes zajišťujeme převoz pěti pacientů s covidem na standardní péči. Tři již směřujeme do nemocnice v Kutné Hoře, u dvou pacientů zatím přesné umístění nevíme. Další jeden pacient z intenzivní péče bude transportován letecky do Jihlavy a jeden do Prahy," řekla novinářům mluvčí Nemocnice Sokolov Markéta Singerová. Pokračují převozy nakažených do covidových center v Mariánských Lázních a v Nejdku.

Na kritickou situaci v sokolovské nemocnici upozornil ve čtvrtek primář interního a covidového oddělení Martin Straka. Uvedl, že pacienty je nutné selektovat a nelze všem poskytnout potřebné přístroje. Vedení nemocnice s primářem souhlasí, situace je podle mluvčí nemocnice velmi napjatá, nemocnicí víří emoce, zdravotníci jsou nejen fyzicky, ale i psychicky vyčerpaní.

„Pan primář je skvělý doktor, ale v tom, co říkal, hrála emoce až příliš velkou roli. Za nás byl pojem selekce nešťastně zvolen. Při příjezdu několika záchranek najednou probíhá triáž podle aktuálního zdravotního stavu pacientů. Je to důležité pro optimální zabezpečení chodu nemocnice. V každém případě však všichni naši pacienti dostanou maximální péči, kterou jsme schopni poskytnout," uvedla Singerová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS KVK / Rostislav Stach

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, Cheb, převoz pacientů, Sokolov, nemocnice, pacient, Německo, Karlovarský kraj, Starostové a nezávislí, Bavorsko, Jan Blatný, ANO 2011, Petr Třešňák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Luděk Matouš

Proč se tak zarputile ministerstvo brání převozu pacientu doSRN,vždyt v pohraničí si vzájemě pomáhajvšechny složky záchraných sistému.Pan Černý za ty dezinformace by měl být sesazen na pozici ,kde škodit nebude.A pro politiky -nežijeme v RVHP ale v EU tak si to laskavě uvědomte.Převážet pacienty 200 km když z CHebu je to 10-25km .Máte rozum?

Sobota, 13. února 2021, 12:53Odpovědět

Dojednejte pro pacienty nabízenou pomoc z Německa, apelují starostové  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.