Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Primář ze Sokolova: "Pojďme si říct na férovku, že selektování pacientů existuje"

Situace v sokolovské nemocnici je kvůli šíření covidu-19 kritická, chybějí lůžka, pacienty je nutné selektovat a nelze všem poskytnout potřebné přístroje. České televizi to dnes řekl primář interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov Martin Straka. Uzavření Sokolovska a Chebska vnímá jako gesto, že si vláda konečně uvědomila vážnost situace. Opatření ale podle něj měla přijít mnohem dřív, navíc podobně kritický stav může být zanedlouho v jiných regionech.

Situaci v nemocnici označil za katastrofickou až apokalyptickou. Lékaři každý den řeší, že nemají nové pacienty kam uložit a nemají pro všechny potřebné přístroje. "Nemá to kvalitní řešení. Musíme improvizovat, přeposílat pacienty jinam, musíme lidi selektovat. Ano, pojďme si to říct 'na férovku', selektování pacientů existuje, ano pane ministře, jinak to nejde," řekl primář Martin Straka na adresu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Například přístrojů na dechovou podporu mají podle Straky deset, pacientů, kteří je potřebují, je ale dvakrát tolik. "Matematicky si spočtete, že musíme selektovat," dodal.

Sokolovské nemocnici podle něj v poslední době pomáhají spíše menší, okresní nemocnice. "Že by nám pomohl Motol nebo jiná velká fakultní nemocnice? Od nich jsme se pomoci nedočkali," uvedl primář.

Kraj se podle něj snaží situaci řešit, problém je podle něj v přístupu státu. O problémech nemocnic v Karlovarském kraji se totiž ví delší dobu a o selekci pacientů mluvil před časem i primář nemocnice v Chebu Stanislav Adamec.

Vedení Karlovarské krajské nemocnice následně provedlo šetření, kde zjistilo, že se o selekci pacientů nejedná. To samé uvedl i ministr zdravotnictví Jan Blatný při návštěvě chebské nemocnice v minulém týdnu. Nyní je tady ale další vyjádření primáře a tentokrát ne z Chebu, ale ze Sokolova. Na kritickou situaci poukazovala už v týdnu i Markéta Singerová, mluvčí sokolovské nemocnice, která nám sdělila, že vedení zařízení téměř nepřetržitě vyjednává o transportech pacientů, což je velmi složitý proces. "Je ale málo platné, že necháme převést patnáct pacientů, když jich vzápětí jednadvacet přijmeme," sdělila Markéta Singerová. Podobný stav je i v Chebu,  odkud jsou pacienti stejně jako ze Sokolova převáženi jak letecky, tak i sanitami po celé České republice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, nemocnice, vláda, koronavirus, Karlovarský kraj, pacient, Nemocnice Sokolov, Sokolov, Martin Straka, Česká televize, okres Cheb, okres Sokolov, Jan Blatný, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primář ze Sokolova: "Pojďme si říct na férovku, že selektování pacientů existuje"  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.