Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Neodpalujte zábavní pyrotechniku z oken nebo balkonů, varují hasiči

Už ve středu večer vyjížděli hasiči k požáru u rodinného domu v Ostrově, kde od zábavní pyrotechniky začaly hořet okrasné keře. Jen díky rychlé reakci majitele domu se plameny podařilo včas dostat pod kontrolu. Obecně je Silvestr pro hasiče asi nejnáročnějším dnem v roce. Počet požárů rok od roku narůstá a většinou je na vině právě laické odpalování rachejtlí či dělbuchů.

Už v předvečer silvestrovských oslav vyjížděli hasiči do Ostrova na Karlovarsku, kde začaly hořet  okrasné dřeviny u rodinného domu. Plameny se navíc začaly šířit i na samotné stavení. Díky rychlému zásahu majitele domu se  oheň podařilo včas uhasit.

„Příčinou vzniku požáru je zábavní pyrotechnika použitá na zahradě u domu, od které začaly hořet dřeviny a následně i část střechy domu. I velmi malá a zdánlivě neškodná zábavní pyrotechnika může neopatrným použitím způsobit rozsáhlý požár," upozorňuje mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Jen v karlovarském kraji bylo v rámci loňských oslav příchodu nového roku 19 požárů, část z nich způsobily právě domácí ohňostroje. Podle statistik je nejvíc požárů vždy v prvních třech hodinách Nového roku a jejich počet rok od roku roste.

Počet požárů způsobených zábavní pyrotechnikou v posledních letech výrazně vzrostl a způsobené škody se pohybují v řádech milionů korun. Nejčastěji hoří trávní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. V poslední době dochází i k zapálení odstavených aut a objevují se i případy vyhořelých bytů, do kterých vlétly zapálené světlice,“ říká Kasal.

Kvůli pandemii koronaviru a s ní souvisejícím protiepidemickým opatřením by ovšem letos měly být oslavy příchodu nového roku klidnější. V celé zemi platí zákaz vycházení od 21:00 do 5:00, na veřejnosti se nesmí pít alkohol a restaurace jsou zavřené. V kamenných obchodech se zábavní pyrotechnika nesmí prodávat, lze ji ale koupit například v e-shopech.

Po příčinách nemusíme moc pátrat, na vině je většinou lidská nedbalost, nesprávná manipulace s petardami nebo jinou zábavní pyrotechnikou a nedodržování bezpečnostních doporučení. Často se k tomu všemu přidává ještě alkohol, kdy člověk přestává být ostražitý.

„Letošní novoroční oslavy budnou navíc poznamenány aktuálně platnými protiepidemickými opatřeními. Při dodržení zákazu vycházení v nočních hodinách je extrémně nebezpečné pokoušet se odpalovat zábavní pyrotechniku z oken či balkonů bytů a domů. Toto počínání je maximálně rizikové pro vznik požáru a způsobení vážných zranění. Hasiči proto apelují na všechny, aby letos pokud možno co nejvíce omezili používání zábavní pyrotechniky a snížili tak hrozbu vzniku požárů a zranění,“ varuje Kasal.

Větší nápor zažívají o silvestrovské noci také nemocnice, nejčastěji jde o intoxikace alkoholem nebo různé úrazy, například od dělbuchů. Na konec roku se připravují také městští a státní policisté.

„Na silvestrovskou noc bude posílen, tak jako každý rok, běžný výkon služby. Policisté se zaměří zejména na zajištění bezpečnosti osob, dodržování veřejného pořádku a také na dohled nad silničním provozem. Policisté se samozřejmě budou věnovat také kontrolám všech platných vládních nařízení,“ dodal závěrem mluvčí krajské policie Jakub Kopřiva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hasiči, silvestr, prevence, požáry, policie, zábavní pyrotechnika, požár, dům, Ostrov, Martin Kasal, Karlovarský kraj, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neodpalujte zábavní pyrotechniku z oken nebo balkonů, varují hasiči  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.