Počasí dnes28 °C, zítra17 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Sokolov řeší rostoucí náklady na třídění odpadu, přemýšlí i nad zdražením svozu komunálu

Sokolovská radnice hledá možnosti, jak dál postupovat v otázce odpadového hospodářství. Každý rok se totiž snižují limity pro uskladnění odpadu na skládkách, a zároveň roste cena za odpad, který tyto limity překročí. Tímto opatřením chce Ministerstvo životního prostředí, které změnu legislativy prosadilo, zvýšit množství vytříděného odpadu. V roce 2025 by měla Česká republika recyklovat 55 procent odpadu, a do roku 2030 musí být zrecyklováno 60 procent komunálního odpadu.

V Sokolově sveze každoročně společnost SOTES přes 5 000 tun odpadu, přičemž ale zhruba čtyři pětiny tohoto množství tvoří směsný komunální odpad. Největší problém vidí vedení města ve třídění biodpadu. Přestože loni zavedlo v některých lokalitách jeho svoz přímo z domácností, celkové vytříděné množství oproti roku 2022 pokleslo o 60 tun.

„Loňský propad ve třídění biodpadu může být dán i tím, že bylo suché léto a biodpadu zkrátka nebylo tolik. Nicméně v této oblasti vidíme velké rezervy a chceme naše obyvatele motivovat k větší aktivitě, Letos odhadujeme, že město bude muset za likvidaci odpadu zaplatit o 14 milionů korun více, než vybralo na poplatcích. Pokud by se situace nezlepšila ani příští rok, bude částka ještě vyšší,“ uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka (VOK) s tím, že vzhledem k rostoucím nákladům na likvidaci odpadu zvažuje radnice od příštího roku také navýšení poplatku za komunální odpad.

Letos město plánuje rozšířit takzvaný door – to -door systém, tedy třídění bioodpadu přímo v domácnostech, i do dalších lokalit. Zároveň připravuje spuštění nových osvětových spotů v kinech. Lidé s trvalým pobytem na území Sokolova mohou také bezplatně složit každý měsíc až 100 kg odpadu ve sběrném dvoře zdarma.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Sokolov | Zdroj město Sokolov

Štítky Sokolov, odpad, třídění odpadu, náklady na uskladnění odpadu, recyklace odpadu, skládka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov řeší rostoucí náklady na třídění odpadu, přemýšlí i nad zdražením svozu komunálu  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.