Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sídliště Vítězná ozdobí nová ořechová alej, každý strom bude mít svého vlastníka

Sokolov nechá na jednom ze svých největších sídlišť vysadit novou ořechovou alej věnovanou studentům. Stromořadí bude stát vedle motýlí louky a Stromokruhu dětí narozených v covidovém období a rozšíří a také symbolicky doplní tento prostor. Na jaře na místě přibudou i lavičky.

Každý z 25 stromů, které město na sídlišti Vítězná vysadí, bude “patřit“ někomu jinému. Sedm stromů budou mít mateřské školy, šest základní včetně základní umělecké školy a dalších sedm stromů připadne středním školám. Posledních pět stromů symbolicky získají instituce jako knihovna, Dům dětí a mládeže, město Sokolov a partnerská města Saalfeld a Schwandorf.

Na začátku a na konci aleje budou cedule s informacemi o tom, komu jaký strom patří. Každý z nich bude navíc opatřen cedulkou s QR kódem, který si lidé budou moci načíst na svůj mobilní telefon. Tím zjistí nejen vlastníka stromu, ale zároveň se dostanou na webové stránky dané instituce. Na jaře bude alej doplněna ještě o tři lavičky.

„Do listopadu pracovníci společnosti SOTES vykopou díry pro výsadbu stromů, které se poté zasypou zeminou. Až si hlína takzvaně sedne, budou se do ní stromy vysazovat. Tento proces může být pro někoho zavádějící, ale je důležité pochopit, že je nutné nechat hlínu, před výsadbou stromů, takzvaně sednout,“ vysvětluje místostarosta Sokolova Jan Picka.

Vznik Studentské aleje navazuje na Stromokruh dětí narozených během covidu. Těchto 12 stromů vysadilo město před třemi lety. Každý jednotlivý strom symbolizuje jeden měsíc v roce. „Alej je věnovaná starším dětem, žákům a studentům, aby jim připomínala, že tady v Sokolově mají své kořeny. A až půjdou za deset dvacet let okolo, třeba si vzpomenou na dobu, kdy byli ještě dětmi nebo studenty a stromy sázeli,“ uzavírá Picka. Slavnostní otevření Studentské aleje se uskuteční 16. listopadu ve 14. hodin.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojenské lesy a statky ČR

Štítky výsadba stromů, stromořadí, alej, sídliště Vítězná, zeleň ve městě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sídliště Vítězná ozdobí nová ořechová alej, každý strom bude mít svého vlastníka  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.