Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na hradě Hartenberg zkoumají archeologové jeho nejstarší části

Zříceninu hradu Hartenberg v Hřebenech u Sokolova obsadili i letos archeologové. Zkoumají v něm hradby, podle nichž by mohli datovat vznik středověkého hradu. Hledají také doklady o původním přístupu do areálu. V nejstarších částech hradu našli karlovarští archeologové velké množství střepů středověké keramiky a kostí, ale také úlomek skleněného prstýnku.

Letos se archeologové zaměřili na tři místa. Prvním je nádvoří, kde zkoumají původní odvodňovací systém. Zřejmě tam byla nádrž na zachycování dešťové vody. Datovaná je zhruba do období baroka, tedy do 17. až 18 století. Dalším místem je východní strana hradu, kde byl patrně původní vstup. Průzkumy ukazují, že když hrad vznikl, měl patrně vstup z opačné strany, než je nyní. Objevili tam také rozsáhlý příkop.

Třetí místo, na které se letos archeologický tým zaměřil, je jádro hradu. Patří k jeho nejstarším částem, podle odborníků je z přelomu 12. až 13. století. „Měli jsme vzácnou příležitost podívat se do podlahy gotického paláce, který vznikl následně asi v polovině 14. století," řekl prozradil archeolog Muzea Karlovy Vary Jiří Klsák. Výzkumníci tam nalezli velké množství keramických střepů a kostí. Našla se také část skleněného zdobného prstýnku. Nálezy šperků na tomto místě nejsou podle výzkumnice Kláry Kolejákové tak časté.

Na Hartenberg se karlovarští archeologové pravidelně vrací. Poprvé zde byli už v roce 1995. Letošní průzkum, který se už chýlí ke konci, trval dva týdny. Nalezené části keramiky se vyčistí a posoudí je odborná komise. V plánu je jejich zdokumentování, zakreslení, očíslování a následné uložení do depozitáře. Závěrem zpracují zprávu, která popíše výsledky průzkumu včetně postupu prací.

Hrad Hartenberg byl po desetiletích chátrání a zejména po ničivých požárech v letech 1985 až 1991 na pokraji zániku. Když se s jeho záchranou v roce 2000 začínalo, v zalesněném prostoru stála jen torza některých zdí. Po několika letech práce ho jeho majitel Bedřich Loos postupně obnovuje a je i dějištěm mnoha kulturních akcí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hrad Hartenberg

Štítky ČR, památky, archeologie, Hartenberg, Sokolov, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě Hartenberg zkoumají archeologové jeho nejstarší části  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.