Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V Sokolově na sídlišti Vítězná vznikl městský park Stromokruh 2020

Radnice v Sokolově nechala vysadit 12 druhů stromů uprostřed města na sídlišti Vítězná. U každého z nich je tabule, která nese znamení zvěrokruhu a jména dětí, které se loni v příslušném období narodily. Stromy jsou vysázené do kruhu. Město vybralo odolné dřeviny, jako například jasan nebo kaštan. Město chce výsadbou stromů podpořit zeleň ve městě, řekla sokolovská starostka Renata Oulehlová (ANO).

Stromy nesou jména 212 dětí, které se loni v Sokolově narodily. Podle starostky je to průměrný počet narozených za posledních deset let. "U každého stromu je taková keramická plastika, kterou vyrobily děti z domova dětí a mládeže, a u každého znamení jsou křestní jména občánků, které se v roce 2020 narodily," řekla Renata Oulehlová.

Město pro tento záměr zvolilo jednoho z největších sídlišť ve městě. Stromy sousedí s takzvanou motýlí loukou, kterou město před časem vytvořilo. Neseká se tam tráva, aby se podpořila biodiverzita místa. Vzniknout tam má podle starostky relaxační zóna.

Stromokruh tvoří ořech, hrušeň, habr, bříza, javor, jasan, akát, jilm, kaštan, jabloň, švestka a lípa. "Vybírali jsme takové druhy, které mají šanci zde obstát. Jsou původní anebo tradiční u nás. Nejsou to druhy zahradnické, přestože je tady hrušeň, tak nebude mít velké plody. Byl to záměr, aby nedocházelo k případnému ničení stromů," řekl zastupitel města a ekolog Petr Krása (STAN).

"Vzrostlý strom dokáže v létě odpařit 100 až 200 litrů vody za den a odpar způsobuje ochlazování, klimatizuje okolí a snižuje teplotu. Stromy můžou být například i zvukovou bariérou, ale také prašnou, vytváří zóny, přes které se nedostane prach," uvedl ekolog.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mu sokolov

Štítky ČR, správa, příroda, Sokolov, stromohruh, novinka, Karlovarský kraj, sídliště, strom, Renata Oulehlová, ANO 2011, Starostové a nezávislí, městský park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lucie Hanková

Autorkou keramických plastik je paní Marie Kodýdková.

Pátek, 13. srpna 2021, 10:23Odpovědět

V Sokolově na sídlišti Vítězná vznikl městský park Stromokruh 2020  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.