Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

SUAS GROUP plánuje výstavbu solární a větrné elektrárny, zemědělskou půdu nezabere

Nová skupina SUAS GROUP, kterou založila Sokolovská uhelná, se chce zaměřit mimo jiné na výstavbu solárních a větrných elektráren. Využít na ně chce zejména plochy výsypek a lokality zasažené těžbou hnědého uhlí. Nepočítá naopak se záborem zemědělské půdy. Na prvních projektech chce spolupracovat s externími partnery.

„Jeden z větrných parků by měl být v lokalitě výsypky Smolnice, pod Vřesovou. V této lokalitě by měla být zároveň fotovoltaická elektrárna. Další z fotovoltaických elektráren je plánovaná na lokalitě Nové Sedlo v předpolí lomu Jiří. Jsou to všechno brownfieldy, dotčené hornickou činností. Další lokality jsou u Habartova na Lítovské výsypce,“ popsal člen představenstva Sokolovské uhelné David Najvar.

Půjde ale i o menší projekty, větrná elektrárna by měla vzniknout například i na bývalé rozvodně Helena. Podle Najvara ale ještě probíhají měření vhodných lokalit. Solární panely by ale měly být umístěny i na budovách, například v průmyslových parcích, které chce SUAS GROUP rovněž realizovat v následujících letech. Celkem by plánované větrné a solární elektrárny měly v letech 2024 až 2025 dosahovat výkonu až 250 MW.

„Původní Sokolovská uhelná prochází silnou transformací a jedním z cílů je převést společnost do ekologicky a společensky odpovědné ekonomiky, jak moderní trendy dnes velí. Máme jedinečnou příležitost provést transformaci bez významných sociálních otřesů a bez dopadů do regionu a to i cíle založení SUAS Clean Energy, která bude odpovědná za energetické projekty v tomto regionu,“ uvedl Najvar, který bude mít v SUAS GROUP na starosti SUAS Clen Energy.

SUAS Clean Energy bude mít dva hlavní cíle. Prvním bude zajistit zásobování tepla pro region, kam nyní Sokolovská uhelná teplo dodává. Teplo od Sokolovské uhelné nyní odebírá zhruba třetina obyvatel Karlovarského kraje. Druhým cílem je pak rozšíření výroby elektrické energie o nové, obnovitelné zdroje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, uhlí, ekologie, hospodářství, firmy, Sokolovská uhelná, větrná elektrárna, solární, větrná energie, projekt, teplo, Nové Sedlo, Smolnice, Habartov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SUAS GROUP plánuje výstavbu solární a větrné elektrárny, zemědělskou půdu nezabere  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.