Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Horní Slavkov získal dotaci na opravu kostelního bronwfieldu

Město Horní Slavkov na Sokolovsku získalo dotaci 11 milionů korun na obnovu kostela sv. Jiří. Peníze jsou z dotačního programu na opravy takzvaných brownfieldů, což jsou v naprosté většině opuštěné průmyslové areály. Podle starosty města Alexandera Tereka (nez.) ale chátrající nevyužívaný kostel splňuje podmínky pro brownfieldy také.

"Žádali jsme o 11 milionů korun a 11 milionů jsme získali. Celkové náklady na první etapu jsou si 24 milionů korun. Máme už vysoutěženého zhotovitele a běží nám odvolací lhůty a asi za měsíc začínáme se stavbou," řekl Alexander Terek.

"Když jsme si nadefinovali, že kostel je odsvěcen, pozbyl svoji původní funkci, protože církevním obřadům neslouží, a tím, že jej církev darovala asi před 20 lety městu, tak se s jeho využitím pro církev ani nepočítá. A je to chátrající objekt. Takže splnil všechny podmínky pro brownfield," popsal starosta nezvyklou cestu, jak kostel dostat mezi brownfieldy.

Terek řekl, že když postup hornoslavkovské radnice líčí jiným starostům, jsou překvapeni a možná některý z nich zkusí jít podobnou cestou, protože podobných objektů mají obce a města více.

Z kostela sv. Jiří chce Horní Slavkov vytvořit kulturní a společenské zázemí pro město. Kromě samotné stavby se dočká úpravy i jeho bezprostřední okolí, silnice, parkoviště bude nutné přistavět zázemí pro sociální zařízení a podobně. Získaná dotace na nevyužívané chátrající objekty je tak prvním krokem k obnově chátrající památky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MU Horní Slavkov

Štítky ČR, správa, reality, památky, církve, Horní Slavkov, dotace, kostel, brownfield, okres Sokolov, Těrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní Slavkov získal dotaci na opravu kostelního bronwfieldu  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.