Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Přestavba vyhořelé knedlíkárny na moderní knihovnu začne v srpnu letošního roku

Obyvatelé Chodova na Sokolovsku se mohou těšit na velmi moderní centrum, které vedle knihovny s čítárnou nabídne kavárnu a společenský sál pro konání menších kulturních akcí. Město navíc za realizaci stavby zaplatí o dva miliony méně, než bylo plánováno.

„Předpokládané projektové náklady byly odhadovány na 33 miliony korun. Pod tuto částku se dostaly pouze dvě společnosti a jedna z nich byla vybrána jako vítěz výběrového řízení s cenou 30,9 milionu korun," uvedl starosta města Patrik Pizinger (Místní) s tím, že radnice má již s prací této společnosti zkušenosti, neboť v současné době provádí rekonstrukci místní základní umělecké školy.

Nová knihovna vznikne v budově bývalé výrobny knedlíků, která byla ale původně postavena jako mateřská školka. Z vyhořelé budovy, kterou v minulosti obývali bezdomovci, zůstane pouze skelet se stropy a podlahami.

„Město se místo novostavby rozhodlo vydat složitější, ale udržitelnější cestou využití stávajícího opuštěného objektu v centru města s vazbou na městský park. Aktivní městská instituce bude moci v nových prostorech rozšířit svoje kulturní činnosti a vytvoří si prostorové rezervy pro nadcházející roky,“ vysvětlil architekt Tomáš Kopecký, který připomněl, že objekt se skládá ze dvou budov. „Obě budou zachovány, stejně tak bude zachováno i jejich členění s tím, že ke stávajícím objektům bude přistaveno nové schodiště s výtahem,“ doplnil architekt.

Podle jeho plánů má být v jedné budově oddělení pro dospělé čtenáře s centrálním pultem a kavárnou. Ve druhé budově pak bude zázemí pro dětské čtenáře.

„Město před zahájením přípravných a projektových prací hledalo možnosti získání dotačních peněz. Ty nalezlo na ministerstvu pro místní rozvoj v programu určeném na regeneraci takzvaných brownfieldů. Z tohoto programu máme přislíbenu dotaci ve výši padesáti procent celkových nákladů,“ dodal starosta Chodova s tím, že stavební práce by měly začít už letos v srpnu a hotovo by mohlo být zhruba za rok.

Projekt na stavbu nové knihovny přivítala i ředitelka tohoto zařízení, které v současné době sídlí v nevyhovujících prostorách bývalých bytových jednotek, které navíc nejsou bezbariérové. „Návrh se nám moc libí a velmi se těšíme na čtenářskou kavárnu, která byla naším dlouhodobým snem. V nových prostorách má být i malý sál, který využijeme pro přednášky, divadelní představní a další podobné akce,“ doplnila ředitelka knihovny Hana Němčičová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto atelier Kopecký

Štítky knihovna, Chodov, školka, dotace, přestavba, Sokolovsko, kavárna, okres Sokolov, Patrik Pizinger, Tomáš Kopecký, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba vyhořelé knedlíkárny na moderní knihovnu začne v srpnu letošního roku  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.