Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Starém náměstí vyroste moderní bytový komplex, vyřeší se i problém s opuštěným domem

Zastupitelé Ostrova schvalovali prodej nevyužívaného domu, který před časem koupila radnice se záměrem vybudovat v něm muzeum a infocentrum. Po bouřlivé diskuzi byl objekt prodán soukromému investorovi, který v něm chce vybudovat nebytové prostory a byty.

„V roce 2016 zakoupilo město za 4 milióny dům číslo popisné 48 na Starém náměstí od soukromého vlastníka. Tehdy bylo hlavním argumentem, že by tam mohlo být muzeum a infocentrum. Uvažovalo se rovněž o možnosti vybudovat v objektu výtah pro Starou radnici. To se ukázalo jako nerealizovatelné, protože by výtah končil pod úrovní podlahy půdních prostor. Tedy půda Staré radnice, kde se konají přednášky, výstavy, koncerty a představení by nemohla být bezbariérová,“ vysvětluje starosta města Jan Bureš (ODS).

Vzhledem k tomu, že se tyto záměry nerealizovaly, zůstal dům opuštěný a město pro něj nenašlo využití. Navíc se ukázalo, že objekt je kontaminován dřevokaznými houbami a podle názoru projektanta zde musely být mnoho let před převodem tohoto objektu na město.

„Původní odhad nákladů v roce 2016 jen na opravu objektu byl 10 miliónů korun. Pokud by se zde tehdy měly dělat byty, nebo infocentrum s výstavními prostory, tak by náklady byly kolem 35 miliónů,“ popisuje dále mluvčí ostrovské radnice Jiří Jiránek.

Řešení problematického území na Starém náměstí se ukázalo v loňském roce, kdy se objevil zájemce o koupi sousední, dlouhodobě nabízené proluky. Ten radnici představil projekt na stavbu moderního bytového komplexu s nebytovými prostory v přízemí.

„Hned na druhou schůzku přinesl ukázat návrh moderního domu a řešili jsme i otázku napojení na sousední, výše zmiňovaný opuštěný dům číslo popisné 48, kdy investor nevyloučil, že by si jej koupil. Nechali jsme tedy provést podrobný průzkum, ze kterého se ukázalo, že kontaminace dřevomorkou a dalšími dřevokaznými houbami je větší, než se předpokládalo. Odhad nákladů na údržbu se vyšplhal kolem 100 tisíc ročně,“ vysvětluje Jan Bureš.

Investor nabídl za opuštěný objekt jeden milion korun. Radnice ale i přesto zveřejnila záměr prodeje domu, kdy se přihlásili další dva zájemci. Jeden z nich nabídl ještě o půl milionu korun více. Vedle nabízené ceny nemovitosti musí ale zájemce přistoupit na podmínky, že do 6 let vybuduje v přízemí nebytové prostory a v dalších patrech byty. Další podmínka je, že pokud to neudělá, tak městu objekt vrátí za poloviční cenu.

„V příštím roce a ani v dalších budeme mít jiné priority, než opravu tohoto domu. Čeká nás rekonstrukce koupaliště, Myslivny, hasičské stanice i sportovní haly a tento dům by nás jen stál další peníze. Proto je výhodnější jej prodat byť za nižší cenu, než za jakou se pořídil. Věřím, že tímto projektem dojde k dalšímu oživení Starého města. Podmínky prodeje jsou vyvážené, na jednu stranu dávají investorovi dostatečnou volnost, na druhou stranu je riziko neúspěchu pro město minimální. Pokud se to totiž nezdaří do 6 let, tak se dům vrátí městu a zůstane nám polovina kupní ceny,“ dodal starosta s tím, že zastupitelé nakonec odsouhlasili prodej objektu za nejvyšší nabízenou cenu, která byla jeden a půl milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mu ostrov

Štítky zastupitelé, prodej, bytový dům, nebytové prostory, Ostrov, Karlovarsko, Karlovarský kraj, dům, radnice, Jan Bureš, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Starém náměstí vyroste moderní bytový komplex, vyřeší se i problém s opuštěným domem  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.