Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sekačky nahradí dvacet ovcí, jsou levnější a ekologičtější

O ovce se budou starat Lázeňské lesy Karlovy Vary, které si je zapůjčily od soukromého zemědělce. Podle karlovarských radních je tento způsob sekání trávy velmi výrazně levnější, neboť sad u Pražské silnice je těžce dostupný a sekání tady bylo vždy velmi náročné a komplikované. Ovce se možná objeví i na dalších místech města.

„Dříve zde byla tráva celoplošně sekána, shrabána a odvážena do kompostárny. Pastva tedy bude ekonomičtější, a hlavně přírodě bližší variantou údržby vzácného porostu. Pohled na pasoucí se ovce navíc bude zajímavým zpestřením pro cestující přijíždějící do Karlových Varů,“ uvedla Martina Nentvichová, projektová manažerka společnosti Lázeňské lesy Karlovy Vary.

Sad třešní a višní o rozloze 2,2 ha u Pražské silnice je svým zastoupením ovocných dřevin v Karlovarském kraji unikátní. Roste zde 190 stromů. Dvě třetiny z nich byly vysazeny pravděpodobně před druhou světovou válkou.

„Najdeme tu několik desítek starých odrůd. Mezi nejvzácnější patří Lyonská raná třešeň, žlutoplodá třešeň Droganova, měkkoplodé odrůdy Kaštánka a Růžovka. Mezi ovocnářské klenoty patří také pěstované odrůdy višní Amarelka královská, Královna Hortenzie nebo Sladkovišeň raná,“ pokračuje dále projektová manažerka.

Dvě bahnice a 18 jehňat zapůjčil na letní pastvu soukromý zemědělec. Napájení ovcí je zajištěno z nádrží. O doplnění vody se v rámci vzájemné spolupráce stará Správa lázeňských parků. V případě nepříznivého počasí najdou zvířata kryt v propustku pod starou Pražskou silnicí a na zimu se vrátí ke svému chovateli. „Pokud nebude 20 ovcí stačit na vypásání sadu, bude jejich počet navýšen o dalších 10,“ dodala Martina Nentvichová.

Bezpečí zvířat zajišťuje 450 metrů dlouhá zeď podél silnice, kterou doplní dalších 150 metrů oplocení z dřevěných kůlů a lesnického pletiva.

„I když je sad oplocený, bude nadále přístupný pro všechny obyvatele, kteří mají zájem ochutnat směsici starých odrůd. Je však důležité dodržet zákaz vstupu psů a pořádně zavírat vstupy do sadu, aby nedošlo k ohrožení ovcí,“ upozorňuje Stanislav Dvořák, ředitel Lázeňských lesů Karlovy Vary.

Pro Lázeňské lesy Karlovy Vary, které mají sad ve své správě, znamená pastva úsporu nákladů za sečení trávy. Navíc tím zajistí ekologický a šetrný způsob hospodaření, který je v souladu s jedinečností starého porostu.

„Pokud vím, tak naše lázeňské lesy například chovají včely nebo ryby a tak nevidím důvod, proč by se neuměli postarat o ovce,“ dodal náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík, který připustil, že by se ovce mohly objevit i na některých dalších místech města.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto llkv

Štítky ovce, ekologie, novinka, Karlovy Vary, lázeňské lesy, sad, Lázeňské lesy Karlovy Vary, silnice, tráva, druhá světová válka, Správa lázeňských parků, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sekačky nahradí dvacet ovcí, jsou levnější a ekologičtější  |  Karlovarsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.