Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Naučná stezka mapuje historii Ašska od roku 1281, najdete ji v parku Historie

Návštěva pietního a odpočinkového parku Historie v Aši na Chebsku nemusí být jen o pobytu v přírodě, ale také příležitostí, jak se dozvědět něco více o historii města. Lidem je k dispozici celkem 11 zastavení s informačními tabulemi. Dozví se tam třeba o tragickém požáru v roce 1814 nebo podrobnosti o šlechtickém rodu Zedtwitzů.

Naučná stezka čtenáře poučí například o tom, jak vypadala Aš ve středověku, o náboženství na Ašsku a kostelních cestách, jak asi v Aši vznikl tragický požáru v roce 1814, který postihl podstatnou část městyse, včetně radnice a zámečku na Mikulášském vrchu. Píše se tu i o šlechtickém rodu Zedtwitzů, který zde žil a hospodařil několik století až do roku 1945,“ přibližuje mluvčí města Milan Vrbata.

Autoři projektu na informačních tabulích popíší také například historii Ašska v 19. a 20. století, včetně pádu Železné opony. Poslední zastavení pak nebude o minulosti, ale o budoucnosti měst Aš a Selb. „V současné době je zpracováno a instalováno dohromady šest informačních cedulí, další jsou v přípravě a budou na svém místě v příštím roce,“ dodal Vrbata. Instalace naučné stezky je součástí projektu nazvaného „KAPLAN/ka“ – Společná historie Aše a Selbu v časové ose.

Park se nachází v historické části města, kde kdysi býval evangelický hřbitov. Během terénních úprav stavebníci objevili historické sklepy, které město nechalo vyčistit a prozkoumat. Opravili také nejstarší stavbu ve městě, kamenný most z roku 1724, a postavili novou visutou lávku. V parku vznikly nové cesty, mobiliář i dětské hřiště. Na půdorysu bývalé márnice také vzniklo pietní místo, které tvoří památník, sestavený z kamenných kvádrů tmavé barvy a s několika otvory na svíčky.

Ohodnoť článek

Foto Milan Vrbata

Štítky park Historie, , pietní místo, odpočinkové místo, historie, naučná stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naučná stezka mapuje historii Ašska od roku 1281, najdete ji v parku Historie  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.