Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

V Chebu řeší zeleň. Stromy dostávají injekce a trávníky sečou roboti

Plnou hlavu starostí mají aktuálně města po celé České republice se stavem zeleně. Vedra a sucho se významně podepisují na kondici rostlin, stromů i trávníků. Nápady na zlepšení dostali zahradníci v Chebu, kteří stromy ošetřují metodou takzvané mikroinjektáže.

Cheb spravuje zeleň na většině území města. V posledních měsících si vzali k ruce odborníky ze specializované firmy, která testuje nový technologický postup. Pracovníci uskutečňují tzv. mikro-injektáže. Pomocí přístroje, který je pod stálým tlakem, zavádí účinnou látku do předem připravených vývrtů kmene.

„Jedná se o technologii, pomocí které se do transportních pletiv ošetřovaného stromu vpraví účinný insekticid. Strom následně pomocí vodivých pletiv přesune látku do všech svých orgánů. Aplikovaná látka strom nijak neohrožuje, naopak ho chrání proti nežádoucím účinkům klíněnky jírovcové. Účinnost tohoto ošetření je dva roky, poté je vhodné stromy znovu přeinjektovat,“ popsala mluvčí radnice v Chebu Simona Liptáková.

Zahradníci pracují na několika místech ve městech. Zajímá je například stabilita stromů, a tak prověřují pomocí tahací zkoušek stav. Získaná data následně poslouží Chebu k tomu, aby mohl lépe a účinněji pečovat o zeleň, díky čemuž prodlouží její životnost. 

Odborníci na zeleň nejsou jedinkou novinkou ve městě na západě Čech. Úřad si totiž pořídil dvě robotické sekačky, které nasadil do areálu Krajinky. „Výhodou je, že sekání probíhá ve večerních hodinách, tedy v době, kdy už stroje neruší a nepřekáží návštěvníkům areálu. Posekaná tráva se nemusí nikam vyvážet, zůstává na místě seče a plní funkci hnojiva. Moderní technologie sekačky je opatřena GPS a kódem. Jde o ochranu přístroje proti odcizení,“ dodala Liptáková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Cheb

Štítky Cheb, Zeleň, Péče, Injektáž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chebu řeší zeleň. Stromy dostávají injekci a trávníky sečou robotické sekačky  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.