Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Senioři se už nebojí, říci si o pomoc, tvrdí dobrovolníci

Rozvést balíčky s potravinami, vyzvednout léky, vyvenčit psa nebo si zkrátka jen tak popovídat. Činností, kterým se dobrovolníci v Chebu věnují je celá řada. Podle nich se už senioři naučili říct si o pomoc. Nyní dvakrát do týdne rozváží stovky balíčků a mají co dělat, aby vše stíhali. Do akce nastoupili i herci ze Západočeského divadla.

Potravinové balíčky, které město dvakrát týdně distribuuje osamělým seniorům nad 75 let, bude pokračovat až do konce ledna. Jestli tyto služby radnice prodlouží bude záležet na aktuálním vývoji pandemie. Pečivo, ovoce nebo mléčné výrobky rozváží dobrovolníci bezplatně zhruba třem stovkám seniorů po celém Chebu. S balíčky jezdí zaměstnanci úřadu i divadelníci.

„Jsme zapojeni do různých aktivit. Já osobně například jezdím rozvážet balíčky s potravinami. Když nemůžeme být aktivní v divadle, tak chceme být aktivní alespoň venku. Ze začátku jsme šili roušky, teď děláme i extra nákupy pro důchodce, protože předem připravené balíčky nevyhovují všem,“ přiblížil ředitel Západočeského divadla Jan Svoboda.

Technici i herci z divadla se na jaře rychle chopili rolí švadlen, foto: Západočeské divadlo v Chebu

Kromě rozvozu základních potravin vznikla také Linka podpory. Na té jsou připraveny tři slečny z divadla, které se u telefonu střídají.

„Tato linka má i psychologický efekt. Není to linka pro objednání balíčku, ale jde spíš o možnost zavolat si a popovídat, v momentě kdy lidé cítí úzkost, že jsou sami doma. Můžou takto požádat i o vyzvednutí léků nebo drobný úklid v domácnosti,“ vysvětluje mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

Je to generace, která nechce nikoho obtěžovat

Jednou z hereček, která se role dobrovolnice a operátorky na lince zhostila je Stephanie Van Vleet. Podle ní jsou ale senioři vděční za každý osobní kontakt, po telefonu se jim příliš povídat nechce.

Divadelníci za současných podmínek nemohou ani zkoušet. To však neznamená, že by zaháleli. Pustili se například série Pusť chlup, kde hravě představili místní podniky. V rámci celorepublikového projektu Komenský 2020 si vzali na starost tvorbu textů a natáčení několikadílné série Amos je kámoš

„Při rozvážení balíčků, je tak znát, že potřebují někoho vidět. Na místě si pak povídáme i patnáct minut. Jsou hrozně rádi, když za nimi někdo přijde. Po tom telefonu to není tak osobní a spíš to využívají na to, když potřebují nakoupit. Je to ale ta generace, která nechce nikoho obtěžovat. Raději budou trpět doma, než aby řekli, že něco potřebují. Takže jsem ráda, že se to už naučili,“ konstatuje Stephanie.

Dvakrát do týdne s kolegy z divadla sedá do auta a rozváží desítky a desítky balíčkům potřebným. Další ruce by se hodily.

„Vždycky záleží, kolik se sejde aut, takže například sedm aut rozveze 200 balíčků po městě. Máme každý seznam a objíždíme ty své “seniory“. Je toho docela dost a máme co dělat, abychom to stíhali,“ dodává mladá herečka.

Pokud se chcete zapojit a udělat dobrý skutek, stačí se podívat na webové stránky pomahamevchebu. Přihlásit se může kdokoli prostřednictvím emailu nebo přes telefon.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Cheb, koronavirus, dobrovolníci, senioři, balíčky, linka pomoci, Západočeské divadlo, herec, divadlo, Jan Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři se už nebojí, říci si o pomoc, tvrdí dobrovolníci  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.