Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V chebské nemocnici došlo k okamžitému uzavření porodnice

Zaměstnanci porodnického oddělení a oddělení šestinedělí budou přesunuti na ostatní pracoviště nemocnice, kde potřebují pomoc. V provozu zůstane podle Vladislava Podrackého, tiskového mluvčího Karlovarského krajské nemocnice, která chebskou nemocnici spravuje, pouze gynekologická ambulance.

„Porody i akutní gynekologické výkony budou směrovány do Karlových Varů. Důvodem k opatření je personální situace v chebské nemocnici v důsledku epidemie covid-19. Zaměstnanci porodnice tak dočasně posílí své kolegy na ostatních pracovištích,“ uvedl Vladislav Podracký.

Pandemická situace na Chebsku se nadále zhoršuje. Vedení města muselo uzavřít pracoviště registru řidičů na radnici, nevydávají se parkovací karty a uzavřena byla i kancelář správce hřbitova. Omezen byl provoz v další mateřské škole. „Všechna tato opatření souvisí s velkým počtem onemocnění našich pracovníků. Za komplikace se omlouváme,“ sdělila mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

O tíživé situaci na Chebsku informoval o víkendu primář tamní interny Stanislav Adamec, který na sociálních sítích popsal aktuální situaci v nemocnici. „Chtěli bychom panu primáři poděkovat, protože z vlastní zkušenosti víme, že kdo v tomto státě nekřičí, ničeho nedosáhne. Rozvířením celé situace si konečně chebské nemocnice někdo všiml a podařilo se nemocnici trochu odlehčit,“ sdělil starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

Poslanec Petr Třešňák (Piráti) odeslal dopis s žádostí ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO), kterého informuje o situaci v chebské nemocnici. Tam údajně již nejsou volná intenzivní lůžka a personál musí rozhodovat, komu poskytne...

Skutečnost, že situace v chebské nemocnici není dobrá, potvrdil i místostarosta Jiří Černý (VPM). Ten uvedl, že tamní personál není na hraně svých možností, ale dávno už za jejich hranou. „Péče tady stojí na pár lidech a ti pokud zkolabují, zkolabuje celá nemocnice,“ dodal místostarosta.

Vedení Chebu také otevřelo tolik diskutovanou pomoc z německých nemocnic. Starosta i místostarosta nechápou, že tuto otázku ministerstvo i vláda odmítá a neřeší ji. „On totiž není problém jen v žádosti o poskytnutí péče, ale ty pacienty tam musí někdo odvést nebo převést a v tom je velký problém. Sanity totiž za hranice republiky nemohou a nemají ani pojištění. A kdyby v první vesnici za hranicemi některý řidič sanity havaroval, nikdo mu z toho nepomůže,“ popisuje situaci místostarosta Chebu s tím, že povolení k výjezdu do zahraničí mají hasiči, ale ti na něj čekali mnoho let.

„Pro sanity to ale neplatí, ty prostě do Německa jezdit nemohou. A těch věcí je více a my se obáváme, že pokud by nastala situace, kdy bude opravdu kapacita českého zdravotnictví vyčerpána, tak než se všechny tyto věci vyjednají a vyřeší, může být pozdě,“ dodal Jiří Černý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KKN

Štítky porodnice, Cheb, uzavření, Karlovarský kraj, pandemie, nemocnice, Karlovarská krajská nemocnice, radnice, okres Cheb, Jiří Černý, Karlovy Vary, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V chebské nemocnici došlo k okamžitému uzavření porodnice  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.