Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Samoživitelky se za svoji situaci mnohdy stydí, říká zakladatelka projektu Nádech

Nejohroženější skupinou jsou momentálně matky okolo čtyřicítky, které zůstaly na výchovu svých dětí samy. Když se k tomu přidají další problémy jako je ztráta zaměstnání, ocitnou se hned na pokraji existenční krize. Kolikrát pak nemají peníze na nové oblečení nebo dokonce na jídlo. Pomocnou ruku jim nabízí projekt Nádech, který se zaměřuje na samoživitelky z Karlovarského kraje.

Spolek Nádech - pomoc a podpora rodičů samoživitelů z.s. vznikl v roce 2019 v Ostrově, kde dobrovolníci otevřeli první pobočku 

Pavlína byla jednou z prvních, která se na Nádech obrátila. Sama měla dobré zaměstnání, milujícího partnera, ale dlouho nemohla otěhotnět. To se podařilo až když ji bylo čtyřicet let. Kvůli rizikovému těhotenství musela skončit v práci. Přítel se mezitím zapletl do nelegálních aktivit a byl odsouzen na sedm měsíců. Rázem se ocitla ve finanční tísni, musela se stěhovat, neměla nárok na všechny příspěvky z Úřadu práce. Navzdory všemu se jí narodila zdravá holčička. Pavlíně spolek Nádech pomáhal s oblečením, plenkami, mlékem a dalšími potřebami, na které už novopečená maminka neměla peníze.

„Pavlína nás pravidelně informovala o své situaci. Po finanční stránce byla situace opravdu náročná, proto na naše doporučení podala žádost o finanční pomoc několika organizacím. Byla podpořena zaplacením nájmu na dva měsíce. Do Centra nikdy nepřišla s prázdnou, přinášela oblečení po dcerce, hračky, vaničku, postýlku a odnášela si vždy jen to, co aktuálně potřebovala,“ vypráví zakladatelka spolku. 

Po pár měsících přišla dobrá zpráva, partner se vrátil domů, našel si brzy práci a situace v rodině se ustálila. Dodnes pravidelně materiálně přispívají.

Když mám problém, tak se zastavím a zhluboka se nadechnu

Tato myšlenka, a především osobní zkušenost byla hlavním hnacím motorem, proč se do projektu Jitka Havránková pustila „Samoživitelé jsou opravdu ohroženou cílovou skupinou a nejsou nijak výrazně podporováni státem. Momentálně převažují maminky kolem čtyřiceti let, které ztratily zaměstnání a ocitly se ze dne na den ve velmi složité situaci. Pak jsou to dost často týrané a rozvedené maminky," říká Havránková.

Centrum pro samoživitele funguje v Ostrově, Chebu a nově také v Karlových Varech. Pokud maminka potřebuje pomoci, vyplní na webu formulář, poté se s ní dobrovolníci ze spolku spojí a proberou její možnosti.

Spolek uvítá jakoukoli pomoc, ať už v rámci dobrovolnictví, finančního příspěvku nebo materiálního daru. Potraviny i drogerie jsou také často nedostatkovým zbožím. Více se můžete dočíst na webových stránkách nadech.eu

„Velmi často se stává, že nás osloví někdo, kdo tu maminku zná. Ženy, které jsou v té nouzi se za svou situaci mnohdy stydí. My se snažíme té mamince nabídnout komplex služeb. Když jsme s tím začínali, tak byla na prvním místě ta materiální pomoc, potom se nám ukazovalo, že ty maminky se mnohdy potřebují vypovídat, podělit se o svůj problém, a tak nabízíme základní poradenství. Radíme kam se obrátit, když potřebují například právnickou nebo psychologickou pomoc,“ upřesňuje Havránková.

V žádném případě se tedy nejedná o sociální službu. Jsou to nadšenci a dobrovolníci, kteří pomáhají ve svém volném čase a za své náklady. Spolupracují také s krajskou potravinovou bankou. Bez čeho by se však neobešli, jsou dárci, kterým není lhostejný osud druhých.

❤️ Milí samoživitelé, přijďte si zdarma vybrat pěkné, zachovalé oblečení a potřeby pro své děti :-) ❤️. Neustále doplňujeme další a další věci, díky laskavým dárcům máme pro vás pestrou a bohatou nabídku :-).

Zveřejnil(a) Nádech - pomoc a podpora rodičů samoživitelů z.s. dne Středa 15. ledna 2020

„Daří se nám propojit i dárce s maminkami, z čehož mám obrovskou radost, že se tam navazují vztahy. Jsou dlouhodobě v kontaktu a mohou pomoci i jinak, než jen tou materiální formou. Dohromady nás oslovilo odhadem už 600 maminek,“ říká.

Ty, které jsou na tom nejhůř, chodí do centra pravidelně, jiné se snaží ze situace co nejdříve dostat a přichází například jednou za měsíc. Díky centrům se maminky také potkávají, vyměňují si zkušenosti a navazují nová přátelství.

„Jsou ochotné si vzájemně pomoci s hlídáním a osvědčila se nám také svépomocná skupina. Mohou si poradit, jak řešily svou životní situaci. Je to úplné úžasné a má to velký vliv i na děti. Začátkem loňského roku jsme začali pořádat také pobyty, což mělo obrovský úspěch. Děti se tam potkávaly a divily se, že v tom nejsou sami, že i jiné děti žijí jen s jedním rodičem. Vidí, že na tom není nic špatného,“ dodává závěrem Jitka Havránková.

Centra materiální pomoci:

  • Ostrov, Hlavní třída 714, pondělí 10.00 - 15.30 hodin tel.kontakt: 725 707 990
  • Karlovy Vary, Sedlecká 777, středa 10.00 - 15.30 hodin tel.kontakt: 605 852 661
  • Cheb, Karlova 17, pondělí 11.00 -16.00 hodin tel. kontakt: 723 389 538

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky matky, samoživitelky, Karlovarský kraj, spolek, Nádech, Karlovy Vary, Ostrov, Cheb, projekt, oblečení, povolání, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samoživitelky se za svoji situaci mnohdy stydí, říká zakladatelka projektu Nádech  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.