Počasí dnes29 °C, zítra18 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

V Česku začaly žně, v Karlovarském kraji zatím zemědělci na sklizeň čekají

V Česku začala letošní sklizeň obilovin a řepky. Karlovarský kraj bývá obvykle jedním z posledních, kde žně začínají i kde končí. Zatím ještě zemědělci nevyjeli, vyplývá z aktuálních údajů ministerstva zemědělství. Obiloviny jsou v Karlovarském kraji letos vysazeny na 19 109 hektarech, řepka na 4 855 hektarech.

Ve srovnání s loňským rokem v Karlovarském kraji ploch s obilovinami ubylo, loni zemědělci vyseli obilí na 19 601 hektarech. Ubylo i vyseté řepky, v roce 2023 ji zemědělci sklízeli z 5 595 hektarů.

Podle ministerstva zemědělství je letošní počasí atypické. Po brzkém nástupu jara, který urychlil o několik týdnů vegetační vývoj rostlin, a dubnových mrazech zpozdilo vývoj plodin chladno a vydatné deště v květnu a červnu. Dubnové mrazy zasáhly obiloviny ve fázi sloupkování a řepku v době květu a do značné míry poškodily jejich porosty, obiloviny lokálně, řepku olejku více.

Sklizeň obilovin začala v letošním roce ve 25. týdnu, o týden dříve než v roce loňském, a to sklizní ozimých ječmenů. Tradičně vjely první kombajny do porostů na jižní Moravě, v okolí Pohořelic. V následujícím týdnu, posledním červnovém a prvním červencovém, se sklizeň pozvolna rozjela i v dalších krajích, kromě kraje Karlovarského.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zemědělství, žně, sklizeň, pole, obiloviny, řepka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku začaly žně, v Karlovarském kraji zatím zemědělci na sklizeň čekají  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.