Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice v Karlovarském kraji potřebují 80 sester a 35 lékařů

Čtyři přetížené nemocnice v Karlovarském kraji potřebují na výpomoc 80 zdravotních sester a 35 lékařů. Reagovaly tak na výzvu vedení kraje, který je požádal, aby uvedly, zda a jak potřebují doplnit personál. Podle mluvčí krajského úřadu Jany Pavlíkové ale kraj nepředpokládá, že se požadavek podaří bezezbytku naplnit. Zároveň kraj vyzval ostatní zdravotnická zařízení, aby zaslala seznam zdravotníků, kterým může být nařízena pracovní povinnost. Uvedl to v tiskové zprávě hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Ve středu vláda rozhodla, že ode dneška mohou hejtmani a pražský primátor kvůli kritické situaci v nemocnicích pečujících o pacienty s nemocí covid-19 nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům s výjimkou například praktiků a gynekologů.

Podle mluvčí krajského úřadu potřebuje nemocnice v Karlových Varech 15 lékařů a 30 zdravotních sester, nemocnice v Chebu deset lékařů a 20 sester, sokolovská nemocnice osm lékařů a 15 sester a ostrovská nemocnice dva lékaře a 15 sester.

"Nečekáme ale, že se to podaří zcela naplnit. Zkušenosti máme s pracovní povinností zdravotních sester, oslovili jsme jich 111, zejména sester z lázní, a nasadit do nemocnic se jich podařilo jen 20. Spousta z nich byly třeba samoživitelky nebo nemocné," řekla Jana Pavlíková.

"Cílem výzvy je upozornit zdravotnická zařízení na jejich povinnost plynoucí z usnesení vlády, tedy že do dnešní půlnoci musí zaslat seznam personálu, který dávají k dispozici," řekl Petr Kulhánek.

Výzvu o pracovní povinnosti kraj nezaslal do nemocnic, léčeben dlouhodobě nemocných, lázní starajících se o covidové pacienty, praktickým lékařům, gynekologům, lékárnám a zubařům. Seznamy zdravotníků, kteří by mohli nastoupit jako výpomoc do nemocnic, bude mít kraj v pátek.

Hejtman uvedl, že pokud zařízení nezašlou seznamy zaměstnanců, které může kraj oslovit, tak určí sám zdravotnická zařízení, z nichž povolá zdravotníky. Nepůjde ale o ta zařízení, která zajišťují péči o covidové pacienty nebo pacienty s akutním onemocněním, například z kardiologických ambulancí, chirurgických ambulancí nebo neurologií.

Vzhledem ke zkušenosti s nařizováním pracovních povinností sestrám má krajský úřad připraven týmy zaměstnanců, které budou dokument o pracovní povinnosti rozvážet.

Nemocnice v Karlovarském kraji ve středu uvedly, že vzhledem k epidemii koronaviru a nedostatku volných lůžek vyčerpaly své kapacity. Nemocnice budou poskytovat jen neodkladnou a nezbytnou péči podle dostupných sil a prostředků. Situace v nemocnicích zůstává kritická.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, správa, Karlovarský kraj, lékař, zdravotnický pracovník, Petr Kulhánek, Jana Pavlíková, Starostové a nezávislí, pandemie covidu-19, Nemocnice Sokolov, Léčebna dlouhodobě nemocných

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Karlovarském kraji potřebují 80 sester a 35 lékařů  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.