Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Hospodaření karlovarského letiště skončilo osmnáct milionů v mínusu

Karlovarský kraj jako jediný společník karlovarského letiště ztrátu společnosti za rok 2019 očekával a to zejména po skončení pravidelné linky do Moskvy. Odhadované rozmezí bylo ve výši 16 až 18 milionů korun. Tato prognóza se naplnila.

„O propadu příjmů jsme věděli a bylo nám jasné, že k němu dojde a letiště se dostane do záporného hospodářského výsledku, jehož hlavní příčinou je ukončení linky ČSA Karlovy Vary – Praha – Moskva,“ sdělil náměstek hejtmana Martin Hurajčík (ANO) s tím, že nižší byly i výnosy z free shopů, protože do krajského města začala létat ekonomicky slabší klientela.

Celkem bylo letiště za loňský rok ve ztrátě 17,9 milionu korun, což je v rozmezí, které bylo očekáváno. V roce 2018 byla ztráta letiště poloviční. Situace ale nevypadá příliš růžově ani v letošním roce, kde samozřejmě provozu hodně ublížila nedávná koronavirová pandemie. I proto dostalo od kraje letiště desetimilionovou injekci.

„Provoz letiště se vrací do normálního režimu, ale stále se nelétá. Máme pravidelnou linku společnosti Poběda, která sice již prodává letenky na srpen, ale stále není jisté, že se v srpnu bude létat. Odhad této situace je stále složitý a není jistá ani otázka udělování víz,“ pokračuje dále náměstek.

Provoz letiště je proto omezen na minimum nákladů a vyčkává se, jak se situace vyvine. Zatím ale vedení společnosti nemuselo sáhnout k propouštění. „Je opravdu těžké cokoliv předvídat. V podstatě vypadlo všechno, mimo provozu malých letadel a školy F Air, což jsou naše jediné příjmy,“ doplňuje Martin Hurajčík s tím, že se stále připravuje modernizace vzletové a přistávací dráhy, kterou je třeba rozšířit z nynějších třiceti na pětačtyřicet metrů.

„Snažíme se mít všechny podklady připravené, abychom mohli, pokud získáme peníze, začít stavět. Pokud totiž chceme na karlovarské letiště přilákat další společnosti, musíme podmínku šíře dráhy splňovat, neboť oni mají zakázáno na užších ranvejích z bezpečnostních důvodů přistávat,“ dodal náměstek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky letiště, ztráta, dotace, ČSA, ranvej, Karlovarský kraj, Moskva, Martin Hurajčík, České aerolinie, ANO 2011, Praha, Karlovy Vary, F Air

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospodaření karlovarského letiště skončilo osmnáct milionů v mínusu  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.