Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Teploty jen tak neporostou. Mrazy udeří ještě zítra

V Karlovarském kraji v noci na dnešek na mnoha místech mrzlo. Teploty místy spadly až k minus pěti stupňům Celsia. Podle meteorologů bude květen v kraji chladnější než duben. Místy očekávají ještě sněžení. Ranní mrazy udeří ještě zítra. Podle odborníků není v kraji zatím ani sucho tak markantní jako na jiných místech republiky. V zimním období tu totiž spadlo relativně dostatek srážek.

Počasí jako na houpačce. Tak by se dal shrnout výhled meteorologů na květen. Podle Rudolfa Kovaříka z meteostanice na Šindelové, sedla na toto období dokonale jedna místní pranostika.

"Je tři sta let stará a váže se ke jménu Josef, kdy se říká, že Josef se zimou čtyřicet dní připomínat bude. To letos vyšlo úplně a svým způsobem se to pořád odehrává. Když to vezmeme, tak včera večer byly na Klínovci poslední sněhové přeháňky a dneska ráno se v oblasti Jelení a Přebuzi vyskytovaly teploty -4,3 stupně a tady na Šindelové na meteorologické stanici -5,9 a přízemní až 7,9 takže pro vegetaci neuveřitelné,"  shruje situaci meteorolog Rudolf Kovařík.

Ani následující dny otepletení nepřinesou. Teploty k nule očekávají odborníci i zítra. V údolích může teplota ráno klesnout i k -3 stupňům. Odpoledne už ale teplota poroste k 18 stupňům. V pátek by měla rtuť teploměru atakovat dvacítku. 

Víkend nám dá ochutnat léto

"Sobota, to bude taková ochutnávka léta. Takže teploty se dostanou odpoledne na +21 až +25 stupňů. V podvečer přijdou přeháňky a bouřky.  Neděla už nebude tak krásná, bude přeháňková a víc oblačná. Teploty budou ráno kolem +5 až +8 stupňů, odpoledne se dostanou na 16 stupňů." říká k víkendové předpovedi Kovařík.

Začátek dalšího týdne by měl být oblačný až zatačený. Přeháňky nad 1100 metrů sněhové. Denní teploty do 13 stupňů Celsia. Úterý bude ještě o něco chladnější, přeháňky od 680 metrů a výše sněhové. teplota ráno klesne k nule. Přes den bychom měli naměřit až 9 stupňů.

V pondělí by měla přijít velká oblačnost. Přeháňky nad 1100 m.n.m sněhové a teploty přes den od 10 do 13 stupňů. V úterý by mělo být ještě chladněji, přeháňky od 680 m.n.m a výše sněhové. A teplota ráno +3 a 0 a v některých místech -1. Přes den se dostaneme k 9 stupňům Celsia.

Ledoví muži dostojí svému jménu

"Tam se ty teploty budou pohybovat +1 až 0 a na většině území kraje -2 stupně, v údolí až -4. S tím, že se každá den ráno už o něco oteplí. Květen bude v některých případech chladnější  než duben. Ale budou tam ty vstupy toho tepla.  Srážky ty budou zpočátku kolem normálu a pak ke konci měsíce malinko pod normálem," předpovídá meteorolog.

Sucho kraj zatím netrápí

Na horách sucho není ještě tak znát, protože tam ještě nedávno ležel sníh. Povrchové sucho, které je teď nejdůležitější by se mělo postupně zase dostat k normálnímu stavu.  "Bude tam deficit 10 – 20% srážek na tu plochu. Podzemí jsme měli díky těm srážkám v zimě poměrně slušný. Půdy pod 2 až 8 metrů reagují na výkyvy velmi pomalu. Takže my v současnosti máme podzemní vody na 67 – 80% nasycenosti, což není taková katastrofa," hodnotí situaci Rudolf Kovařík.

A závěrem dobrá zpráva pro všechny vodáky a milovníky řeky Ohře. Vodácká sezóna se nezadržitelně blíží a zatím to se sjízdností vypadá, podle portálu raft.cz, velmi dobře. Zelenou hlásí všechny úseky oblíbené řeky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky počasí, zima, předpověď, meteorolog, sucho, Ohře, Karlovarský kraj, stupeň Celsia, Šindelová, Klínovec, Přebuz, Jelení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teploty jen tak neporostou. Mrazy udeří ještě zítra  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.