Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Starostové z nakaženého Chebska by širší testování uvítali

Starostové z Chebska by uvítali, kdyby ministerstvo zdravotnictví začalo v regionu intenzivněji testovat. Právě na regiony, kde se zatím koronavirus dále šíří, se chce ministerstvo podle dnešního vyjádření ministra Adama Vojtěcha (ANO) více zaměřit. Mělo by jít například o Chebsko nebo Domažlicko, ale i další menší ohniska.

Na Chebsku se onemocnění covid-19 nejvíce rozšířilo v Chebu a Mariánských Lázních. V obou městech ale vyšší počet nakažených souvisí s případy z místních nemocnic.

"Jakékoliv navýšení kapacit testování včetně možnosti testování plošného vítám už jen proto, že může být konečně zdrojem hodnověrnějších údajů o rozsahu epidemie v regionu. Situace přímo v Chebu je dle posledních údajů příznivá, počty aktivních případů už několik dnů klesají," řekl starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

I proto ale nevidí důvod, aby se některá opatření v ohniscích nákazy uvolňovala pomaleji. "Rušíme postupně i ta omezení, která jsou v gesci města, takže už od pondělí začne fungovat třeba dopravní hřiště nebo venkovní sportoviště u škol, připravujeme se i na postupné otevírání mateřských školek," dodal Jalovec.

Intenzivnější testování by přivítal i starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti). "Plošné testování v rámci naší ORP (obce s rozšířenou působností) bych opravdu uvítal. Prozatím se snažím alespoň zajistit v našem městě odběrné místo. Spolupracuji v tomto se společností Scimed Biotechnologies s.r.o. Požádali jsme Karlovarský kraj o zajištění stanu pro odběrné místo a povolení jeho umístění v areálu centrálního parkoviště v Mariánských Lázních," sdělil Kalina.

Za prudkým nárůstem počtu případů bylo podle něj jednorázové zjištění nákazy v mariánskolázeňské nemocnice. Nakazilo se v ní více než 40 pacientů a personálu. "Ve městě je stav setrvalého charakteru a evidujeme celkem 11 případů, což je výrazný pokles oproti situaci před 14 dny," uvedl Kalina. Pokud by se ve městě některá patření uvolňovala kvůli nákaze pomaleji, přineslo by to podle něj další komplikace.

Situace se zlepšuje i v chebské nemocnici. "Došlo k výrazně pozitivnímu posunu, pokud jde o covid-19 pozitivní zaměstnance. Z celkových 26 je už 13 vyléčeno a jsou zpět v práci. Hospitalizovaných máme k dnešním 10:00 v Chebu sedm pacientů s covid-19," řekl Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou chebská spadá.

V chebské nemocnici zůstává stále uzavřena porodnická část. Její zaměstnanci pomáhají na covidové jednotce i na ostatních odděleních.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, správa, Chebsko, okres Cheb, COVID-19, nemocnice, Adam Vojtěch, Cheb, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Mariánské Lázně, okres Domažlice, Martin Kalina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové z nakaženého Chebska by širší testování uvítali  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.