Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Kvůli volbám přijal plzeňský soud dvě stížnosti v Karlovarském kraji

Dvě stížnosti na průběh krajských voleb v Karlovarském kraji zatím eviduje Krajský soud v Plzni. V Karlovarském kraji míří jedna stížnost na kampaň SPD a druhá na porušení pravidel voleb v domovech pro seniory nebo zdravotně postižené. Termín pro podání návrhů na neplatnost voleb skončí v pátek 4. října. Soud má na vyřízení návrhů 20 dnů. Teprve poté mohou být svolána ustavující zasedání nových krajských zastupitelstev.

V Karlovarském kraji podal návrh na zneplatnění voleb Karel Špecián. Podle něj kampaň SPD hrubě narušila demokratické principy a ústavní práva občanů včetně rovnosti a úcty k lidské důstojnosti. „V některých případech také mělo dojít k podněcování násilí vůči konkrétním politickým představitelům (pexeso zobrazující bodání a škrcení předsedy vlády ČR)," uvedl autor stížnosti, student práv a člen Pirátské strany. „Kampaň zahrnovala rasistické a homofobní vizuály a propagaci extremistických názorů. Mezi příklady uvádíme použití obrázků se zakrváceným černochem či romskými dětmi kouřícími cigarety. Nejen tyto vizuály podle nás šíří strach či nenávist ve společnosti vůči konkrétním skupinám obyvatel," dodal.

Stížnost na průběh voleb sepsal v Karlovarském kraji i Petr Ajšman, kandidát uskupení SRDCEM PRO... V ní poukazuje na to, že v některých okrscích se hlasovalo z velké části prostřednictvím přenosných volebních schránek. Šlo hlavně o okrsky, kde jsou domovy pro seniory nebo zdravotně postižené. Podle autora návrhu ale klienti domovu nehlasovali osobně. „Hlasovací lístky s odevzdaným hlasem nevhazovali do přenosné volební schránky voliči samotní, ale činili tak za ně zdravotní sestry nebo jiný personál zařízení, ačkoli u jednotlivých voličů neexistovala objektivní překážka pro osobní výkon jejich volebního práva," uvádí Ajšman.

Podobnou stížnost řešil už v při krajských volbách v Karlovarském kraji krajský úřad, který na průběh voleb dohlíží. Pochybení ale nezjistil.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, soud, kraje, Karlovarský, Plzeňský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli volbám přijal plzeňský soud dvě stížnosti v Karlovarském kraji  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.