Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VOLBY 2022: V Pramenech vyhrálo volby opět ANO v čele se současnou starostkou

V zadlužených Pramenech na Chebsku vyhrálo nynější komunální volby hnutí ANO 2011, získalo 68,80 procenta odevzdaných hlasů. V čele kandidátky ANO je současná starostka Michala Málková, hnutí získalo v devítičlenném zastupitelstvu šest mandátů. K volbám přišlo 85 z 95 oprávněných voličů, účast tedy byla 90,53 procenta, více než v minulých komunálních volbách.

Zašlá sláva Pramenů v rukou ruského podnikatele. Je důvod slavit?

O nálepku nejzadluženější obce Česka přišla podle médií obec Prameny, která se do povědomí široké veřejnosti zapsala nezdařeným záměrem o vybudování stáčírny minerální vody a lázní. Dluhy v řádu desítek milionů korun by podle starostky Michaly...

"Máme obrovskou radost, že jsme obhájili stejně jako minule. Myslím, že jsme udělali hodně práce a lidé nám dali svoji důvěru. Prioritou je nyní vybudovat kanalizaci a obnovit obecní úřad," řekla Málková.

Prameny ještě před několika lety dlužily přes 120 milionů. Počátky potíží s vysokým zadlužením se datují do začátku 90. let minulého století a souvisejí s velikášskými plány tehdejšího vedení, které chtělo využít místní vydatné prameny minerálních vod. Plány ale zkrachovaly.

Jedné z nejzadluženějších obcí v Česku se podařilo loni na jaře získat návratnou finanční výpomoc 33,7 milionu korun od ministerstva financí. Díky státní půjčce obec splatila veškeré pohledávky vůči soukromému věřiteli a po více než deseti letech znovu hospodaří. Radnice už za loňský rok investovala například do opravy kanalizace nebo veřejného osvětlení.

Naopak v Ústeckém kraji přijala policie v souvislosti s volbami několik oznámení, všemi se zabývá, nikoho zatím neobvinila, řekl mluvčí krajské policie Daniel Vítek.


Hlavním cílem je nyní vybudovat nový obecní úřad. Dosud měla starostka kancelář radnice u sebe doma, o budovu bývalého sídla obec kvůli exekucím přišla. Prameny chtějí zrekonstruovat bývalé dílny a přestavět je na moderní sídlo obecního úřadu a kulturní sál pro setkávání občanů. Místo by zde našel obecní archiv i sklad. Zbylou část objektu chce obec využít k pronájmu a podnikání.

Druhým kandidujícím hnutím byli v Pramenech nezávislí za Prameny šťastné a veselé. Hnutí získalo 31,19 procenta hlasů a tři mandáty. V čele kandidátky je Marek Čeček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, volby, obce, Prameny, ANO 2011, pramen, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, okres Cheb, obecní úřad, Ministerstvo financí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Pramenech vyhrálo volby opět ANO v čele se současnou starostkou  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.