Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: První volební den je u konce. Odvoleno má většina lídrů i prezident

První den komunálních a senátních voleb je u konce. V obou typech voleb mají letos voliči na výběr z nižšího počtu kandidátů než při předchozích volbách. Mezi prvními voliči byli tradičně lídři politických stran. Místnosti se otevřou opět zítra od 8:00 do 14:00.

O 27 rozdělovaných křesel v horní komoře se pokouší 178 kandidátů, což je o pokles o 55 adeptů. Na jedno volené křeslo tak připadá šest až sedm adeptů. Obecními zastupiteli by chtělo být 195 214 zájemců, o 21 tisíc méně než před čtyřmi lety. Na jedno místo na radnici připadají zhruba tři uchazeči. Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nemůže na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů. 

Během prvního dne voleb odvolila většina lídrů. K urně zamířil také například bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) nebo prezident Miloš Zeman. Volební místnosti se otevřou opět v sobotu ráno v 8:00 a zavřou se dvě hodiny po poledni. Poté se rozjede sčítací maraton. Jasno o novém složení radnic i obecních úřadů bude během sobotního odpoledne a večera. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky volby, komunální volby, koalice Spolu, ANO, ČSSD, Piráti, lídr kandidátky, Miloš Zeman, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: První volební den je u konce. Odvoleno má většina lídrů i prezident  |  Volby  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.